Je res dobro, da imate 200 fotografij prvega rojstnega dne vašega otroka spravljenih v mapi poleg fotografij zadnjega izleta s sodelavci, ki je bil šele pred nekaj dnevi? Ste tašči že neštetokrat obljubili, da boste slike natisnili in jih bo lahko spravila v album? Kdaj ste sploh natisnili zadnje fotografije – če odmislite tiste izpred desetih let, na katerih se že nabira prah?

Pričnite z novim sistemom

Vaše digitalne fotografije se ne bodo čarobno pojavile na spletu in mape za urejanje se ne bodo poimenovale ter z datumi označile same. Zato si zamislite sistem, ki vam bo ustrezal, da boste vedno našli fotografije, ki jih iščete. Potrebujete zgolj 5 minut – ko bo naslednjič nekaj minut časa, pa lahko pričnete s prenosi in urejanjem.
Za fotografiranje v prihodnosti pa naj seveda velja pravilo, da jih snemate ter urejate sproti – tako bo postopek hiter in enostaven.

fotoena.jpg

Naložite fotografije

Če spadate med tiste ljudi, ki nekako kar ne najdejo volje, da bi fotografije redno sneli s fotoaparata, je najbolje, da si priskrbite brezžično spominsko kartico. Sicer res ni poceni, a vaše fotografije se bodo avtomatično in brez povezovanja s kablom same od sebe naložile na računalnik oziroma na spletno stran za hranjenje fotografij takoj, ko boste vstopili v območje domačega brezžičnega omrežja.

Izberite fotografije

Vzemite si nekaj minut in fotografije preglejte. Bodite selektivni in izbrišite nekvalitetne slike. Znebite se tistih z zaprtimi očmi, presvetlih ali pretemnih, neostrih … Nato si oglejte slike, ki so videti kot kopije – če imate več podobnih slik, se odločite zgolj za eno, ki je najboljša, vse ostale pa naj romajo v koš. Manj fotografij kot boste imeli, lažje jih boste organizirali in v najljubših še  bolj uživali.

fotodva.jpg

Pospravite v mape

Zamislite si dober sistem arhiviranja, tako da so mape razporejene po določeni hierarhiji, ne glede na to, ali jih boste imeli na namizju ali v programu za urejanje slik kot sta na primer iPhoto ali Picasa. Glavna mapa naj bo namenjena koledarskemu letu, znotraj nje pa imejte mapice za posamezne natančnejše datume ali dogodke. Poimenovanja map naj bodo takšna, da bodo kar najbolje opisovala vsebino, torej naj kažejo na ljudi, lokacije in dogodke (na primer Teja_Bohinj_Smučarski tečaj).

Če vam program to omogoča, dodajte fotografijam še »tag« oznako, zaradi katere bo iskanje posameznih fotografij kasneje še enostavnejše.

Delite najljubše fotografije

Nobene potrebe ni, da bi s svojimi fotografijami polnili nabiralnike za elektronsko pošto vaših sorodnikov in prijateljev (še zlasti, ker se pri pošiljanju velikih dokumentov rade pojavljajo napake). Namesto tega se pridružite brezplačni spletni strani, namenjeni deljenju fotografij. Tako boste lahko prijateljem poslali zgolj povezavo do fotografij oziroma albuma. Prav tako lahko objavite fotografije v vašem profilu na spletnem socialnem omrežju – tako bodo prijatelji sami ugotovili, da ste jih objavili in vam tudi povezave ne bo potrebno pošiljati.

Preden fotografije objavite, seveda razmislite o njihovem občinstvu. Morda bi vaša mama res z veseljem pogledala 50 fotografij vašega otroka, za druge prijatelje pa je to gotovo preveč in jim bo hitro postalo dolgočasno.

Če želite biti nekoliko bolj domiselni, lahko fotografije tudi sestavite v kratek filmček ob glasbi (preverite animoto.com) ali jih spremenite v e-voščilnice in presenetite posebno osebo (preverite npr. smilebox.com).

Ohranite spomine

Na kaj običajno pomislimo nazadnje? Na »back up« oziroma varnostne kopije - rezervno hranjenje fotografij.

Kaj se je zgodilo s fotografijami iz vašega otroštva? Gotovo so zbledele in porumenele, zato je dobro, da jih »poskenirate« s čitalnikom in spremenite v digitalno obliko. Če čitalnika nimate, jih odnesite v fotografski studio, kjer jih lahko spremenijo v digitalno obliko namesto vas.

Pri novih fotografijah naj bo priprava rezerve zadnji korak shranjevanja in organizacije fotografij. Naložite jih na zunanji trdi disk, zapecite na DVD ali naložite na spletno stran za hranjenje fotografij – ne glede na vašo odločitev za vrsto »shrambe« se seveda vedno prepričajte, da je kopiranje na drug medij uspelo! Če želite več varnosti, je seveda najbolje, da imate rezervo na dveh različnih mestih – tako gotovo ne boste lepega dne ostali brez vseh spominov.

V kolikor ste še posebej pozabljivi (ali preveč zaposleni), da bi si shranjevali kopije, pa obstaja še ena rešitev – zunanji disk, ki bo avtomatično naredil kopije datotek na vašem računalniku takoj, ko ga priključite na USB vhod vašega računalnika.

 

forotri.jpg

Za večji užitek

Vaše najlepše fotografije si gotovo zaslužijo življenje, ki ni omejeno zgolj na ekran računalnika ter splet. Fotografije lahko z dobrim tiskalnikom ter papirjem natisnete sami, ali pa naj vam jih natisnejo v »studiu«. Kadar ste bili na posebnem potovanju, je za vami edinstven dogodek ali pa želite slike s kom deliti za darilo, pa seveda naredite fotoknjigo.

Več na www. marmelina.si