Psa lahko ima tako rekoč vsakdo. Nekateri ga dobijo za darilo. Drugi ga kupijo, čeprav se jim niti sanja ne, kaj pes potrebuje. Najhujši svoje pse pretepajo, jih imajo ves dan privezane na vročini, jih zapustijo, ko gredo na počitnice ali pa jih kako drugače zlorabljajo. Nekateri lastniki sicer dobro poskrbijo za svojega psa, ko gre za hrano in življenjski prostor, vendar pa se z njim ne ukvarjajo. Psi namreč potrebujejo tudi pozornost in naklonjenost. Preberite si nekaj primerov, ko bi bilo bolje, če lastniki psa ne bi imeli.

Ljudje, ki veliko potujejo

Psa ne smemo pustiti samega za več dni, tudi če nekdo enkrat ali dvakrat dnevno preveri, kako je z njim. Večina psov ne zna iti na stranišče na določeno mesto kot mačke, zato morajo ven, da gredo na potrebo. Psi tudi več pojedo in popijejo, zato lahko omejene količine hrane ali vode kmalu zmanjka. Če je kuža prepuščen samemu sebi, se kmalu začne počutiti osamljenega ali pa postane vznemirjen in prestrašen.

kennelfloor.jpg

Pes torej ne more ostati sam doma, zato ga je treba dati v varstvo nekomu, ki mu zaupate, na primer sorodniku ali prijatelju. Če te možnosti nimate, bo moral v pasji hotel. To pa je lahko za vašega psa precej stresno doživetje. Ponekod so pasji varovanci zaprti v glasnih pesjakih, zaposleni pa se po navadi ne morejo posvetiti le enemu psu. Psi včasih zaradi spremenjenega urnika urinirajo in iztrebljajo kar v pesjaku. Takšni pasji hoteli in pesjaki torej niso dobra dolgoročna rešitev, zato je za tiste, ki veliko potujete, bolje, da nimate psa.

Ljudje, ki psa pustijo samega v avtomobilu

Tudi v toplem vremenu lahko na parkiriščih pogosto opazite psa v parkiranem avtomobilu. Včasih je okno malce odprto, včasih ne. Pogosto ima pes, ki je zaprt v avtomobilu, debel kožuh, ki deluje kot krzneni plašč. In vsako leto nekaj psov pogine, ker so jih lastniki pustili v avtomobilu, ki se je že po nekaj minutah spremenil v razbeljeno peč. Ljudje, ki menijo, da psom vročina ne škodi, ne bi smeli biti pasji lastniki.

dog_in_car_4_thumb_520x389.jpg

Skrbni in razgledani lastniki v vročih dneh svojega psa pustijo doma. Če ga že peljejo z avtomobilom in morajo na hitro v trgovino ali po opravkih, poskrbijo, da psa med njihovo odsotnostjo pazi prijatelj ali pa ga privežejo zunaj v senci. Ne pustijo ga v avtomobilu, ki lahko zaradi visoke vročine hitro postane smrtonosen.

Ljudje, ki psa ves dan puščajo zunaj

Veliko psov celo življenje preživi zunaj, stran od lastnikov in drugih ljubljenčkov, ki živijo notri. Psa ne smete pustiti zunaj ves dan, ne glede na to ali imate v lasti nekaj hektarov zemlje, dvorišče ali le balkon. Psi namreč spadajo med živali, ki živijo v krdelu, in se zato močno navežejo na svojo človeško družino. Potrebujejo pozornost in ljubezen; če so ves dan sami in izolirani zunaj, lahko trpijo hude duševne bolečine. Poleg tega so v večji nevarnosti, da se jim kaj zgodi zaradi drugih živali, sosedov ali vremenskih razmer. Večje je tudi tveganje, da jih kdo ukrade. Ne nazadnje lahko psi, ki so vedno zunaj, postanejo pretirano teritorialno agresivni in sovražni do vsakogar, ki stopi na njihovo ozemlje - tudi do svojih lastnikov.

portrait_of_a_sad_eyed_saint_bernard_steve_winter.jpg

Ljudje, ki ne poskrbijo za gibanje psa

Ni vam treba biti pasji poznavalec, da bi vedeli, da se psi radi sprehajajo, igrajo in tečejo. Gibanje je zanje naravno in brez njega postanejo predebeli in zdolgočaseni. Sprehodi in izleti na dvorišče vašemu ljubljenčku pomenijo tudi razvedrilo. Nekateri psi se lahko razgibajo tako, da se igrajo z drugimi psi ali pa tečejo po dvorišču. Če nimate drugih hišnih ljubljenčkov ali dvorišča, vam pa se tudi ne ljubi igrati s psom in ga vsak dan peljati na sprehod, potem je bolje, da si psa ne omislite.

dogwalk.jpg

Tisti, ki jim je vseeno, kakšna hrana je primerna za pse

Tako kot ljudje in vsa druga živa bitja na zemlji tudi pse pri življenju ohranja hrana. Vendar pa je v poceni pasji hrani pogosto polno sestavin, ki jih pes ne potrebuje, kot so žita, koruza in različni dodatki. Te sestavine oziroma polnila niso hranljiva, kljub temu pa pogosto predstavljajo levji delež poceni pasje hrane. Psi na splošno potrebujejo hrano, v kateri je veliko mesa. Vendar pa niso vsi psi enaki – njihove potrebe se razlikujejo glede na starost, zdravje in stopnjo aktivnosti. Ne samo organsko meso, pač pa tudi olja, zelenjava in vitamini so pomemben del prehrane vašega psa. Nekatera hrana, ki je sicer primerna za ljudi, pa je lahko za psa celo strupena. Odgovorni lastniki se torej pozanimajo, kakšna hrana je primerna za psa in mu ne dajejo vsega, kar jim je ostalo od kosila.

_197160.jpg

Lastništvo psa bi moralo biti privilegij in ne pravica. Ko v svoj dom prinesete kužka, postanete odgovorni za to, kakšno življenje bo imel. Ste pripravljeni poskrbeti po najboljših močeh, da bo srečno?