Kaj morate postoriti, preden se lotite dela

Preden se lotite dela, najemite arhitekta ali gradbenega inženirja, da izmerita, koliko teže prenese vaš balkon in streha ter vam povesta, ali za vrt potrebujete gradbeno dovoljenje. Prepričajte se tudi, da sta balkon in streha nepremočljiva, saj vas zna morebitna poplava močno udariti po žepu. Rastlinje je najbolje postaviti na rob balkona oziroma čim bliže nosilnih sten ali tramov strehe. Tako boste zmanjšali možnost, da se vam zaradi dodatne teže porušita.

jeffrey_erb_landscape_design_new_york_city_rooftop_garden_2.jpg

Razmislite, katere rastline bi v vašem okolju najbolj uspevale in kako si želite uporabljati zunanji prostor. Pri tem upoštevajte naslednje nasvete.

Izbor rastlin in loncev ter nega

Namesto več manjših raje kupite nekaj večjih, vpadljivejših loncev. Preveč manjših posod in ornamentov namreč majhen prostor naredi natrpan. Pri izbiri rastlinja upoštevajte lego vašega balkona ali strehe. Rastline, ki za rast potrebujejo obilo sonca, v senčnih legah ne bodo uspevale. Poskrbite, da boste lahko v vašem vrtu uživali vse leto. Zasadite zimzelene rastline in trajnice, ki cvetijo dalj časa. S sajenjem v lihem številu bo vaš vrt videti lepši. V posodo zasadite eno, tri ali pet rastlin. Ne pretiravajte z različnimi barvami, sicer bo vaš vrt deloval prenatrpano in manjše. Za najboljši rezultat rastlinje redno zalivajte in hranite.

herbs_1.jpg

Začnite z zelišči

Začnite z manjšo posodo. Vanjo posadite svoja najljubša zelišča ali solato. Ne samo, da boste z njimi oplemenitili vaše jedi, uživali boste tudi v pogledu nanje. Priporočamo vam, da začnete z meto, drobnjakom, rožmarinom, peteršiljem ali solatno mešanico.

Zelišča lahko posadite tudi v zaboj za vino. Za to boste potrebovali zabojček, majhne kamne, ustrezno mešanico zemlje in zelišča. V dno zaboja zvrtajte nekaj lukenj, da bo lahko odvečna voda odtekala iz njega. Zelišča zasejte v določenem zaporedju, ob tem pa poskrbite, da bodo imela dovolj prostora za rast. V zadnjo vrsto dajte meto, rožmarin in majaron, v sredino drobnjak, spredaj pa timijan in žajbelj. Za barvno popestritev lahko dodate tudi nekaj vijolic – so užitne in bodo viideti čudovite v vaših solatah. Zelišča imajo povečini rada veliko sonca. Drobnjak in peteršilj pa sta raje v senci in bolje uspevata v hladnejšem podnebju.