Že prej smo videli primere podobne tehnologije, vendar nobenemu strokovnjaku do zdaj še ni uspelo to, kar je uspelo ekipi s kalifornijske univerze – da električno energijo pridobijo samo iz infrardeče svetlobe. Polimerne sončne celice so v 66 odstotkih prozorne in spremenijo okoli 4 odstotke svetlobe v energijo.

Celice iz fotoaktivne plastike

Inovativne sončne celice so izdelane iz ogljikovih nanocevk, tankega prozornega premaza in fotoaktivne plastike, ki pretvori infrardečo svetlobo v elektriko. Gre za plastiki podoben material, ki je neverjetno lahek, vzdržljiv in kar je najpomembnejše, elemente iz omenjenih plastičnih mas je mogoče množično proizvesti po sprejemljivo nizki ceni, so prepričani projektni raziskovalci.

prozorne_soncne_celice_2.jpg

Če se tehnologija zares izkaže za dolgoročno učinkovito in praktično, bi jo lahko med drugim uporabili za izdelavo oken ter zaslonov in ogrodja mobilnih telefonov, prenosnih računalnikov in drugih naprav. Še posebno zanimiva in revolucionarna je ideja, da bi prozorne sončne celice vgradili v tradicionalna okna, saj bi tako ubili dve muhi na en mah, ker bi skozi okna (generatorje energije) še vedno lahko videli.