Seznam

Naredite seznam. Z njim v roki bo vse veliko lažje. Na eno stran napišite, kaj vse morate postoriti glede starega stanovanja: če ga imate v najemu, morate pravočasno obvestiti najemodajalca o selitvi, poklicati selitveni servis, spakirati stvari, počistiti stanovanje, se še zadnjič sprehoditi skozenj, ključe izročiti najemodajalcu in od njega nazaj dobiti vrnjen polog.

my_house.jpg

Na drugo stran napišite, kaj vse morate postoriti glede novega stanovanja: dobiti morate ključe, preveriti, kako je s priključki plina, elektrike, vode, interneta, v primeru najema plačati polog in v izogib kasnejšim sporom s fotoaparatom posneti prazno stanovanje.

Pogodba

Preglejte pogodbo s starim najemodajalcem. Stanovanje zapustite v takšnem stanju, kot ste ga prejeli. Preverite, da na steni ni nobenih lukenj od obešenih slik in da se vrata omaric lepo odpirajo in zapirajo. Napake boste odpravili že z malo ometa in pleskanja stene oziroma z izvijačem.

emptyroom.jpg

Pozabljene stvari

V naglici pakiranja in razmišljanja o tisoč in eni stvari se zna zgoditi, da boste na kaj pozabili. Zato se, preden zapustite stanovanje, še enkrat sprehodite po vseh prostorih in se prepričajte, da imate vse. Pozabljene stvari bi vam sicer lahko tudi kasneje izročil najemodajalec ali novi najemnik, a bi s tem imeli kar nekaj komplikacij (predvsem s klici in usklajevanjem).

Sodelovanje z najemodajalcem

Dobro je, če v selitveni postopek vpeljete tudi vašega najemodajalca. Preden mu izročite ključe, naj se z vami sprehodi skozi stanovanje in vam pove, kaj meni, da bi bilo potrebno popraviti ali prebeliti. Če ste bili pametni in ste posneli stanovanje pred vselitvijo, super! Samo poglejte slike in primerjajte stanje z obstoječim.