Okrasni vrt

Ker smo jeseni stebla trajnic pustili zaradi lepega videza, jih sedaj odstranimo in naredimo prostor za novo rast. Tega ne smemo zamuditi, da se ne pomeša nova rast s staro. Posebno to velja za okrasne trave in tudi preostale trajnice. Dodajanje organskih gnojil in komposta je zaželeno povsod, kjer nam je za to zmanjkalo časa jeseni. Zdaj je čas tudi za presajanje trajnic in delitev, grede pa zasadimo tako, kot smo načrtovali.

Tudi v okrasnem vrtu bo tako kot v sadovnjaku z rezanjem veliko dela. Rododendronov sicer ni treba rezati, zato pa so v tem času zelo občutljivi za pomanjkanje vode. Žive meje oblikujemo in poravnamo, vrtnicam pa izrežemo vso poškodovano in drobno rast. Tisto, ki ostane, usmerimo na zunanji brst, da se grm odpre in bodo čez leto manj ugodne razmere za škodljive bolezni. Material, ki se je nakopičil po rezi in ob urejanju vrta, kompostiramo skupaj z drugimi organskimi odpadki. Zdaj je tudi čas za sajenje novih rastlin, ki jim že nekoliko prej izkopljemo sadilne jame.

mabic_272_1.jpg

Oskrba sadja

Redčenje goste rasti in oblikovanje nam bo vzelo precej časa in energije, delo pa mora biti strokovno opravljeno. Nikakor ne smemo pozabiti na gnojenje. Sadjarske mineralne mešanice vkopljemo po obodu krošnje v predpisanih količinah, slabše rastišče pa obogatimo z dodajanjem organskih gnojil in komposta. Škropljenje z oljnimi pripravki pride v poštev proti koncu meseca v času odpiranja cvetnih brstov, a samo če smo imeli minulo leto težave z ušmi, večinoma pa lahko zgodnjepomladansko škropljenje popolnoma izpustimo.

garden_job1.jpg

Zelenjavne gredice

Vse, kar smo zabeležili minulo leto, nam bo sedaj prišlo prav pri razporeditvi in kolobarjenju vrtnin. Zelenjavni vrt obdelujemo takoj, ko se prst primerno osuši, vse močnejši sončni žarki pa bodo poskrbeli za to, da ne bomo predolgo čakali. Vrtne vile so primernejše za lažja in že oblikovana vrtna tla, pri oblikovanju novih gredic, posebno na težjih tleh, pa je bolje uporabiti lopato. Vrtne vile so tudi prijaznejše do talnih organizmov, v rahlih tleh pa prekopavanje sploh ni potrebno. Povsem dovolj bo, če vrhnjo plast obogatimo z nekaj centimetrov debelo plastjo komposta ali dobro preperelega hlevskega gnoja, gredice pa uredimo tako, da pri delu in oskrbi rastlin ne bomo stopali nanje in tlačili rodne prsti.

V prodaji je tudi že semenski krompir. Tega sicer še ne bomo sadili, je pa v tem času bogatejša izbira sort, zato lahko izberemo najprimernejše. Marca lahko sejemo bob, grah, motovilec in špinačo, sadimo čebulček in česen, pri gnojenju pa upoštevamo potrebe posameznih zelenjadnic. Najbolj požrešni so plodovke, kapusnice in krompir, zato jim namenimo bogate odmerke organskih gnojil.

Prijetne dneve izkoristimo za ureditev naših vrtov, nekaj časa pa si vzemimo tudi za občudovanje prvih spomladanskih cvetlic, ki naznanjajo začetek pomladi.