Če imamo to možnost ter seveda prostor, naj se naša kuhinja preseli pod vedro nebo, obkrožena z bogastvom listov in barv v bližini posajenih rastlin.

Načrtovanje in oblikovanje

Terasa z mizo in stoli je ena izmed rešitev, lahko pa gremo še dlje. Kuhinjski elementi so lahko osrednja točka za druženje in pripravo hrane, ki jo pridelamo sami. In to ne na klasičnih zelenjavnih gredicah, temveč kar v kuhinji sami, na prostem seveda. Gredice oblikujemo tako, da bodo lepe in koristne, nanje pa posadimo ne samo tiste rastline, ki jih bomo jemali in dajali v lonec, temveč tudi tiste, ki jih bomo še občudovali. To je lahko že mešana greda, polna cvetočih in aromatičnih dišavnic, med katerimi se bohotijo paradižniki ali skrivajo sočne solatne glavice. Izkoristimo lahko sleherni kotiček, tudi stopnice, ali pa se odločimo za nevsakdanje vertikalno vrtnarjenje, če smo v stiski s prostorom. Vsekakor je tovrstno oblikovanje vrta pravi izziv, ki ponuja številne in nevsakdanje rešitve.

kuhinja_zunanja.jpg

Sredi dogajanja

Večina nas hrano vidi le, ko je ta pripravljena in servirana na krožniku. Posebno doživetje pa je, ko tudi vidimo, od kod prihaja in kakšne so rastline, ki se znajdejo na naši mizi. Biti sredi dogajanja, ko se pripravlja hrana od obiranja do serviranja, je zelo pomembna učna ura za vse, predvsem pa za mlade, da začutijo povezanost med zemljo in življenjem. Najmlajših ni težko pritegniti k sodelovanju od sajenja in setve do oskrbe, obiranja in priprave hrane. Za njih je vse to igra, pri kateri nadvse uživajo.

Materiali in stili oblikovanja

Izbiramo lahko med najrazličnejšimi materiali, kar je odvisno tudi od okolja, v katerem živimo, npr. na Primorskem je najpomembnejši kamen v kombinaciji z lesom, drugje je glavni les itd. Uporabimo lahko tudi kovino, opeko, pletivo iz šibja leske in vrbe za obrobe itd. Zelo pomembno je tudi recikliranje starih, že odsluženih predmetov, ki jim povrnemo pomen z vključitvijo v podobo vrta kot sadilnike, vrtni okras ali kako drugače.

kuhinja_zunanja1.JPG

Izbira rastlin

Vsega nam prav gotovo ne bo uspelo pridelati na lastnih gredicah zaradi prostora, bolezni, škodljivcev in drugih dejavnikov. Ob načrtovanju se odločimo za tiste rastline, ki jih bomo pri kuhi na prostem najbolj potrebovali. Obvezne so najrazličnejše dišavnice, ki so lepe, odporne in napolnijo ozračje s prijetnimi vonjavami, kar še dodatno spodbudi tek. Solatnice niso zahtevne za gojenje, nekoliko problematične pa znajo biti plodovke. Paradižnik je priljubljena vrtnina, a žal ga napadajo nekatere bolezni, ki lahko popolnoma izničijo ves naš trud. Posajen v posodi in zavarovan pred dežjem pa nas bo oskrboval s sočnimi plodovi vse do prvega večjega mraza.

Pridelovanje lastne hrane je trenutno velika modna muha, kar dokazujejo oblikovalci z vključevanjem užitnih gredic v svoje stvaritve na vseh večjih vrtnarskih prireditvah. Mešanice lepih in koristnih rešitev imajo tako vse več posnemovalcev, med katerimi je glavnina tistih, ki znajo ceniti tako naravo kot svoje zdravje.