Kompatibilnost

Bistvo nove linije akumulatorskih strojev je povezanost naprav. Vse uporabljajo enake baterije, zato lahko tisto iz vrtne kosilnice enostavno prestavimo v koso z nitko in tako dokončamo košnjo še na težje dostopnih predelih. Ravno usklajevanje in kombiniranje je ključ za uporabo Stihlovih baterijskih naprav. Ko so pri Stihlu načrtovali omenjeno linijo, so jo zasnovali z mislijo na uporabo več strojev, saj le tako izkoristimo univerzalnost baterije in seveda tudi nakup. Cena polnilnika in baterije predstavlja kar precejšen del celotnega kompleta, zato je ideja celotne linije akumulatorskih naprav uporaba več strojev, ki jih poganja isti akumulator.

stihl_272_1.jpg

Akumulatorji so različni, tako tudi polnilniki. Na slovenskem trgu sta na voljo bateriji AP 80 in zmogljivejša AP 160, obe s prikazom polnjenja z LED-diodo, polnilnika pa sta dva. Standardni AL 100, s katerim boste baterijo napolnili v dobri uri, in hitri polnilnik AL 300, s katerim boste baterijo AP 80 napolnili prej kot v 20 minutah. Priporočljiva cena obeh polnilnikov je 48 oziroma 94 evrov, odločitev za vrsto je odvisna od vaših potreb, vseeno pa moramo poudariti, da je hitri polnilnik izjemno praktičen. Se je pa treba ob tem tudi zavedati, da gre kljub velikim obremenitvam baterij za kakovostne izdelke, s katerimi lahko delate kar nekaj časa. Prednosti akumulatorskih strojev so številne. Potrebujejo bistveno manj vzdrževanja kot na primer bencinski, tu je hrup, ki ga električni stroji praktično ne povzročajo, lahkost, ni izpušnih plinov, poleg vsega so tudi vibracije manjše, odpade kakršno koli zapletanje v kabel ... Tako da lahko rečemo, da so akustroji med najbolj prijaznimi stroji do uporabnika.

Škarje za živo mejo in trimer

Med našim testiranjem smo preizkusili akumulatorsko koso in škarje za živo mejo HSA 85. 62 centimetrov dolg nož z obojestransko brušenimi zobmi olajša in pospeši delo, omogoča natančnost, saj daljši noži olajšajo rezanje ravnih linij. Mi smo jih preizkusili na dolgi živi meji s precej tankimi vejicami, ki zobem seveda niso predstavljale nikakršnih težav. Zanimivo pa bi bilo videti obnašanje škarij na bolj trpežni živi meji, saj smo že na testu dobili občutek, da so 30-milimetrski zobje zelo zmogljivi. Z njimi naj bi bilo mogoče rezati tudi veje s premerom do 22 mm. Poleg preizkušenega modela Stihl ponuja še manjše škarje HSA 65, ki imajo nekoliko krajši nož (50 cm) in enostransko brušene zobe.

stihl_272_2.jpg

Akumulatorski trimer Stihl FSA 85 ima namesto običajnega motorja na zgornjem delu majhno ohišje električnega motorja, vse skupaj pa brez baterije tehta manj kot tri kilograme. V režo na motorju se namesti akumulator. Razlika je v primerjavi z običajnimi motornimi kosami očitna. Po teži spominja na vstopne modele električnih trimerjev na kabel, z zmogljivostjo pa se lahko mirno primerja s trimerji na dvotaktni motor. Stihl FSA 85 kosi učinkovito, dolga os in širina košnje pa v primerjavi z omenjenimi električnimi kosami pomeni prijetnejšo košnjo in z njo boste povsem mirno izpolnili vse zahteve trimerja. To pa je obkoševanje. Trimer je ob kosilnici na motorni pogon, električni, akumulatorski ali bencinski, tako in tako skoraj nujno potreben, saj z nobeno kosilnico ne moremo pokositi trave povsem do robov. In zato potrebujemo trimer, s katerim lahko relativno nežno pokosimo travo tik ob deblih, rožah, stopnicah in drugje.

Pihalnik

Pihalniki so stroji, ki jih bistveno premalo izkoriščamo. Marsikdo namreč misli, da so to stroji, ki jih uporabljamo le za pihanje listja, ampak to še zdaleč ni res. Uporabni so praktično 12 mesecev v letu. Odlično se obnesejo pri čiščenju suhega snega, spomladanskem in poletnem pometanju, jesenskem čiščenju listja, čiščenju žlebov, ne nazadnje pa so ti pihalniki uporabni tudi za sušenje avtomobilov. Konkretno: namesto da bi po pranju avtomobila le-tega obrisali s krpo, ga enostavno posušite s pihalnikom. Stihlov BGA 85 je dokaj močan, hrup pa povzroča samo šum zraka. Pihalnik brez baterije tehta 3,2 kg, skupaj z njo 4,3 oz. 4,9 kg (AP 80 ali AP 160). Vibracije povzroča le ventilator, kar pomeni, da so minimalne, maksimalni pretok zraka brez šobe pa je 845 kubičnih metrov na uro. Kaj to pomeni?

stihl_272_3.jpg

Motorni Stihlov ročni pihalnik ima na primer pretok 810 kubičnih metrov, ima pa baterijski pihalnik manjšo hitrost zraka, vendar še povsem solidno in zadovoljivo. Ta je namreč 46 m/s, medtem ko je hitrost zraka pri motornem pihalniku še enkrat večja. Vseeno pa je dovolj učinkovit in boste s pihalnikom uspešno očistili tudi pesek s ceste, morate pa vzeti v zakup prah, ki se pojavi ob takem pihanju. Če upoštevate smer vetra in pihate v njegovi smeri, se boste prahu uspešno ognili. Pihalnik je kot tak zaradi enostavnosti posebno primeren tudi za profesionalne krovce, ki potrebujejo pihalnike za čiščenje streh, poleg tega je tudi za njih idealna električna verižna žaga, ki je naslednji akuizdelek v Stihlovi paleti. Morda še nekaj besed o električnem motorju, ki je uporabljen pri vseh omenjenih strojih. Elektronsko uravnavan elektromotor STIHL (EC) nima karbonskih ščetk, mehansko se skoraj ne obrablja in ima odličen izkoristek, ki presega običajne elektromotorje.

Električna verižna žaga

Električna verižna žaga MSA 160 C-BQ je, kot smo zapisali, izjemno priročna za manjša dela okoli hiše, z njo lahko zelo lepo odžagate tudi debelejše veje, predvsem pa jo odlikuje izjemno gladek rez, moč majhne žage pa je tako in tako vedno v dovolj nabrušeni verigi. Žaga je opremljena s 30 cm mečem rollomatic-E in verigo picco micro 3, ki zaradi majhnih zob zagotavlja izjemno nežen in oster rez. Pri večjih zobeh namreč veriga vsaj deloma raztrga les, s to žago in verigo pa bo rez popolnoma gladek in jo lahko povsem mirno in uspešno uporabljate za nego sadnega drevja, izdelavo lesenih izdelkov in tudi za različna druga žaganja. Zagon je preprost in je treba le pritisniti varovalo in petelina, z močjo pritiska nanj pa uravnavate hitrost verige. Napenjanje verige je preprosto, odvijete hitri veliki vijak za meč in napnete verigo s posebnim krogom nad mečem. Preprosto in učinkovito. Olje za verigo se hrani v rezervoarju v sprednjem delu žage. Skratka gre za žago, ki je zelo uporabna, predvsem pa nikoli ne povzroča niti najmanjših težav pri zagonu. In tudi to je nekaj, kar bi morali upoštevati pri odločitvi za nakup tudi krovci. Gladek rez in vžig; seveda p to ni žaga, s katero boste lahko podirali velika drevesa, je pa izjemno priročna za različna krojenja ostrešij in manjša dela okoli hiše.

stihl_272_4.jpg

Edina slabost električnih naprav je nekoliko višja cena, ampak ob združevanju več naprav na isti vir energije, se pravi akumulatorje, in zaradi prednosti, ki jih ponujajo ti stroji tako glede hrupa kot onesnaževanja, ter predvsem priročnosti uporabe in vzdrževanja gre za več kot privlačne izdelke. Ne sicer za velike kmetije, zagotovo pa za lastnike manjših površin okoli stanovanjskih hiš. Pa če začnemo s kosilnico, trimerjem, pihalnikom, več kot privlačnimi električnimi škarjami in ne nazadnje tudi z zelo uporabno verižno žago.