Barve

Balkon ali vrt boste zelo poživili že samo s tem, če boste povrtnine posadili v posode živahnih barv. Te lahko sicer pobarvate tudi sami. Vanje zasadite kumarice, paradižnik, papriko, baziliko, timijan, peteršilj… Izberite različno visoke posode. Tako boste še bolj vizualno razgibali vaš balkon. Na videz bolj pusto posodo pa poživite z izborom več različnih rastlin. Skupaj zasadite takšne, ki se bodo barvno lepo ujemale med seboj. Želite bujnejši vrt? Posadite barvite rastline, polne teksture in vonjav. S paradižniki, paprikami, baziliko in ananasom boste ta namen zagotovo dosegli.

pisano.jpg

Izkoristite vertikalne površine

Imate na balkonu zelo malo prostora? Potem dajte rastline v viseče košare. Zelo lepo bosta v njem videti paradižnik in bazilika, pa tudi večina drugih zelišč. Ste kdaj pomislili, da bi paradižnik gojili tako, da bi rasel navzdol, ne navzgor? Tudi to je mogoče. Rastline lahko posadite tudi v korita in jih postavite na ograjo balkona oziroma jih obesite čez njo. Če boste vanje zasadili zelišča, vam bo vsakič, ko boste odprli okno, omamno zadišalo po njih. Izvrstno bodo vaš balkon poživile tudi vzpenjalke, kot so denimo kumare, fižol ali grah.

paradiznik.jpg

Tekstura in reciklaža

Tudi če ste se odločili samo za necvetoče rastline, je lahko vaš vrt zelo razgiban. Poskrbite za teksturo. Skupaj dajte rožmarin, jajčevec, limonino drevo in timijan. Teksturo lahko pričarate tudi s kontrasti. Ob kumare, paradižnike in paprike zasadite čebulo in drobnjak ali limonino travo. Ste bolj na tesnem z denarjem in si ne morete privoščiti posod? Vzemite kaj drugega. Star vinski zabojnik, običajen leseni zabojnik ali celo odslužena kuhinjska posoda bodo čudovit dom za številne rastline, od korenja do solate in jagod.

gajbice.jpg

Dekoracija in zaporedna zasaditev

Ni vam potrebno z rastlinami zapolniti vse posode. Pustite nekaj prostora za dekoracijo. Skupaj zvijte nekaj vejic in jih dajte v posodo. Takšna dekoracija se bo izvrstno podala ob zasajeno baziliko, peteršilj in drobnjak. Če želite, da je fokus na rastlinah, pa v posodo zataknite kakšno višjo vrtno dekoracijo. V primeru zelo majhnega vrta lahko v en lonec zaporedoma zasadite več rastlin. Začnite s solato, ko gre ta v cvet, pa jo nadomestite z jajčevcem, papriko ali kakšno drugo povrtnino, ki obožuje vročino.

sukcesija.jpg

Ostalo

Na vaš balkonski vrtiček boste morda lahko spravili več povrtnin, kot ste sprva pričakovali. V nobenem primeru pa ne pretiravajte. Posadite le tisto, kar boste tudi v resnici uporabili, saj tako prihranite svoj čas in trud. Rastline posadite na lahko dostopna mesta. Saj si jih vendar želite zaužiti in ob tem ne tvegati glave, kajne?