Za proizvodnjo enega kilograma govedine porabijo 15.000 litrov vode, medtem ko je za pridelavo enega kilograma pšenice potrebnih 1.500 litrov vode. Poraba vode v gospodinjstvih je s 130 litri na osebo na dan tako še vedno zelo majhna v primerjavi s porabo v industrijske namene. Glede na to, da že zdaj milijarda ljudi trpi zaradi kronične lakote in onesnaženja voda, se ne moremo pretvarjati, da problem tiči drugje.

Varčujmo z dragoceno tekočino

22. marca praznujemo svetovni dan voda, ki opozarja na pomen vode za naše življenje in nas hkrati opominja na nujnost varčnosti in ekološke naravnanost. Soočanje s pospešeno rastjo prebivalstva in potreba po dostopu tako do hrane kot čiste vode zahtevata vrsto ukrepov, k uresničevanju katerih lahko pripomore vsak posameznik.

geberit_2.jpg

Med drugim lahko med svojo prehrano vključimo bolj zdravo trajnostno prehrano in živila. K varčevanju z vodo pripomore tudi, če izberemo le izdelke, ki v proizvodnem procesu porabijo manj vode. Kar 30 odstotkov pridelane hrane po svetu pristane v smeteh, zato gre v nič tudi voda, uporabljena za njeno izdelavo – zaradi tega zmanjšajmo škandalozno metanje ostankov hrane proč. Proizvajati bi morali več živil boljše kakovosti, za katere je potrebne manj vode.

Geberitove rešitve varčevanja z vodo

Čiste pitne vode je po svetu vse manj. V podjetju Geberit se pomena vode in problematike zavedajo že vrsto let, zato je razvoj novih izdelkov vedno naravnan k varčevanju s to dragoceno tekočino. Geberitovi straniščni splakovalniki na primer ponujajo dvokoličinsko splakovanje ali splakovanje s tipko stop. S porabo treh ali šestih litrov v primerjavi s standardnimi devetlitrskimi splakovalniki prihranijo ogromno - več kot 60 odstotkov vode.

pangaea_2.jpg

Pri Geberitu so šli v svojih prizadevanjih še korak dlje in so se pred slabimi štirimi leti pridružili odpravi Pangaea, ki jo vodi svetovno znani aktivist in avanturist Mike Horn. Odprava Pangaea združuje osveščanje o ravnanju z vodo ter pomoč nerazvitim in tudi drugim deželam. Konec lanskega leta je Geberit v sodelovanju z Mikom Hornom pomagal obnoviti tudi šolo in sanitarne sisteme v srbskem Kraljevu, ki ga je prizadel potres.