Iztrebki domačih kuncev so namreč odlično gnojilo za vaše vrtne rastline različnih vrst, od cvetličnih sort do paradižnika, paprike in druge zelenjave. Poleg tega pa so hišni kunci tudi odlični hišni ljubljenčki, čeprav niso najbolj primerni za družine z majhnimi otroki, ker imajo kljub mehki dlaki ostre in močne zobe, s katerimi zlahka ugriznejo celo človeka. Ko kunci zrastejo, pa jih lahko uporabite za prehranjevalne namene, če vam je všeč zajčje meso, in izkoristite njihovo krzno.

zajcja_kletka.jpg

Najprej pripravite kletke

V primeru, da ste se odločili in boste začeli z rejo domačih kuncev, morate najprej pripraviti prostor za njihovo nastanitev. Najboljše je, da pripravite zajčje kletke, ki morajo biti dovolj velike – velikost je odvisna tudi od števila kuncev, ki jih boste imeli. Kletke lahko izdelate sami doma iz naravnih materialov, ki ste jih našli okoli hiše, na primer iz lesa ali bambusa, ali pa kupite že narejene kletke. Naslednji korak je, da se odpravite v lov za domačimi kunci, ki jih kupite pri rejcu, ki ima po možnosti kaj pojma o kuncih in se ukvarja tudi z njihovo socializacijo.

Kunci so zelo radovedne, a plašne živali. So hitro učljivi in jih je mogoče naučiti trikov s priboljški. Potrebujejo veliko gibanja, zaradi česar ne morejo živeti le zaprti v kletki, temveč jim morate omogočiti tudi vsaj kakšni dve uri ali več gibanja na prostem (na ograjenem območju). Večina kuncev se navadi na eno mesto, kjer iztrebljajo, zato vam iz praktičnega razloga predlagamo kotno stranišče, v katerega stresete lesene pelete, iztrebke pa odstranjujte vsak dan sproti. Stelja po celi kletki niti ni nujna, lahko pa po tleh dodate nekaj sena, slame in/ali žagovine.

zajcek_je.jpg

Prehrana

Obstaja več različnih vrst in barv domačih kuncev, ki so lahko zelo občutljivi. Živalim morate vsak dan zagotoviti svežo vodo in seno, dnevno pa naj dobivajo tudi svežo zelenjavo, denimo svežo travo, radič, korenje, kolerabo, peteršilj, regrat, trpotec, jabolka, deteljo… Pazite le, da sveže rastlinje ni mokro, saj jih lahko zaradi tega zelo napenja, posledično pa je ogroženo njihovo zdravje. Priporočljivo jim je dati tudi kakšne sveže drevesne veje, kot so veje gabra ali leske.