Pust ne odganja samo zime, je tudi velika priložnost za ustvarjanje. Pri tem lahko damo svoji domišljiji prosto pot in izrazimo svoje skrite želje. Za nekaj dni se prelevimo v prince in kraljične, v pravljična bitja ali strašljive pošasti. Možnosti je zares ogromno. Nekoč so vsa oblačila in pripomočke za pustno rajanje naredili doma, danes, ko je ponudba pustnih kostumov velika, kombiniramo – nekaj kupimo, nekaj naredimo sami, predvsem pa sami poslikamo obraz. Za pusta seveda najbolj uživajo otroci, zato je članek namenjen prav poslikavi otroškega obraza.

Barve za poslikavo obraza

Za poslikavo obraza uporabljajte samo barve, ki so namenjene poslikavi kože. Predvsem je to pomembno za poslikavo otroškega obraza, koža otrok je namreč še posebno nežna. Nikar ne segajte po akrilnih barvah ali flomastrih, saj niso primerni za to, veliko težav je tudi pri odstranjevanju. Barve za poslikavo obraza kupite bodisi v art trgovinah, večjih trgovskih središčih, največjo izbiro pa najdete v tako imenovanih trgovinah magic shop ali na spletu. Vse barve, ki so deklarirane za poslikavo obraza oziroma telesa, so pod strogim nadzorom, zato jim lahko zaupate. Za laike bo najbolje, da kupijo komplet barv za obraz na vodni osnovi, ki se hitro sušijo in se ne pacajo. Taki kompleti so po navadi namenjeni poslikavi določenih mask, npr. za slikanje živali, za princeske in klovne itd. Primerni so tudi barve v tubi za telo, barvni pudri, barve in voščenke na osnovi vazelina, ki se enostavno nanašajo, vendar se hitro razmažejo. Uporabimo lahko tudi razna črtala in svinčnike, ki se uporabljajo v kozmetiki, ter nalepke s tetovažami.

barve_pust.jpg

Kako pravilno poslikamo obraz

Če se bomo spremenili v vizažista in poslikali otroški obraz, potem se z otrokom najprej pogovorimo o tem, kaj bi rad predstavljal, saj se v vrtcu ali šoli gotovo pogovarjajo o tem. Verjetno bo to kak pravljični lik, na primer vila, princeska, čarovnica, klovn, spiderman, Pika Nogavička, Indijanec, vražiček, metulj, angel, nindža želva ali kakšen lik živali. Zelo pogosti so mucki, tigri, levi, miške, čebele, metulji. Na spletu ali po svoji zamisli nato narišete skico maske. Za vajo je najbolje, da pobarvate kar skico, tako bo s poslikavo obraza manj dela in brisanja. Pri nekaterih kompletih barv, ki jih kupimo, dobite natančna navodila postopka slikanja, sicer pa postopajmo po spodnjih navodilih. Potrebujemo barve za kožo na vodni osnovi, gobice, čopiče in vodo.Če nismo vešči poslikave obraze, lahko vadimo tudi na maski.

pust_maske.jpg

Osnovni postopek

Slikamo na umit obraz, saj bo tako oprijem barve boljši. Najprej z vlažno gobico nanesemo barvno podlago na večje površine. Morebitno odvečno barvo, ki dela poslikavo neenakomerno, popivnamo s suho gobico. Ko se barve posušijo, lahko prek njih brez težav rišemo črte in motive. Najbolje je, da za vsako barvo uporabimo svojo gobico in svoj čopič. Tako bodo barve ostale čiste. Sicer gobico in čopič sproti spiramo z vodo.  Barve se vedno nanašajo od svetlejših barvnih odtenkov do temnejših odtenkov. So vodotopne, zato jih raztapljajte tako, da z mokrim čopičem ali gobico krožite po barvi.

Poslikava klovna

Klovna lahko naslikamo na različne načine. Na sliki je klovn, naslikan na lažji način. Z gobico nanesemo belo podlago na celoten obraz. S čopičem narišemo obris zelenega in rdečega območja okrog oči, ki naj seže nad obrvi. Narisana področja obarvamo z gobico. Z rdečo barvo narišemo še obris klovnovih ust in konico nosu. Za pokrivalo lahko kupimo lasuljo ali pa lasuljo naredimo kar iz papirnatih trakov. Iz blaga sešijemo še kostum ali pa ga kupimo, saj ga dobimo že za 10 evrov.

pustklovn.jpg

Poslikava princeske

Za princesko nanesemo na sence in čelo malo podlage v nežnih rožnatih odtenkih, na veke pa turkizno barvo. Nato z belo barvo narišemo spirale, solzice, zvezdice ali srčke. Pravljično podobo končamo nad obrvmi s samolepilnimi barvnimi kristalčki. Obleko za princesko lahko naredimo sami ali pa jo kupimo, saj je tovrstnih modelov zares veliko.

princesapust.jpg

Odstranimo ličila

Če bomo uporabili barve na vodni osnovi, ličilo enostavno odstranimo s toplo vodo in milom ali vlažnimi robčki.
Barve z vazelinom najlažje odstranimo z otroško kremo za obraz in vato ali mlekom za čiščenje kože.