Osrednja točka je vse tisto, kar izstopa od ostalega bodisi po velikosti bodisi po obliki in/ali barvi. Poglejte po svojem domu – morda imate kaj, kar bi vam lahko prišlo prav. Idealen fokus mora dajati vtis, kot da je od nekdaj tam, kar pa ne pomeni, da mora biti star, ampak le to, da se mora lepo skladati z okolico.

Izbira

Izbira središčne točke vrta je nekoliko težja, kot izbira središčne točke prostora, saj tu ni sten, vrat ali oken, ki bi omejevale pogled. Včasih vam pri tem lahko služi obstoječa razporeditev – denimo večje drevo, ki ga želite uravnotežiti, ali klimatska naprava, ki jo želite zakriti. Lahko pa si za izhodišče izberete tudi okno, ki gleda na vrt. Osrednja točka je lahko tudi vhod na vrt. To so lahko vrata, vrtna uta, obok ali kaj podobnega. Če je vrt večji in se iz grmičevja nadaljuje v rožnat predel, lahko oba dela zelo lepo ločite z vrati. Prebarvajte jih z barvo, ki prevladuje na cvetovih. Tako bo vaš pogled takoj skočil k njim.

small_garden_design1.jpg

Rastline

Izbira je, kot že rečeno, zelo velika in predvsem stvar osebnosti. Osrednja točka na vrtu je lahko kakšno drevo, grmičevje ali pa nenavadna rastlina. Včasih že sam barvni kontrast poskrbi za fokus. Najbolje gredo skupaj komplementarne barve. Denimo rdeča in zelena, bela in zelena ali oranžna in vijolična.

Če so določene rastline že odcvetele za letošnjo sezono, v ta del vrta postavite večjo posodo v modri barvi in vanjo zasadite cvetlice v vijoličnem odtenku. Tako boste drugače pust predel izdatno poživili. Če želite ustvariti središčno točko z rastlino, potem se mora ta od drugih razlikovati tako po velikosti kot po barvi in teksturi. Kana je zaradi svojih velikih listov in temne barve izvrstna izbira.

Dekoracija

Vrt boste izdatno popestrili tudi z atraktivnim cvetličnim koritom oziroma posodo z zasajenimi cvetlicami živih barv. Če na vrtu prevladuje zelena barva v vseh mogočih odtenkih, nanj postavite večjo posodo v temno rjavi barvi. Tako bodo posamezni zeleni odtenki veliko bolj prišli do izraza. Ali pa nanj postavite kakšen kip ali vrtnega škrata, ki se še posebno lepo podajo v to okolje.

garden_gnomes_1la6.jpg

Če imate v garaži kakšno skulpturo, za katero ne veste, kam bi jo postavili, je lahko vrt odlična izbira. Lahko pa se za izdelavo skulpture odločite tudi sami. Pustite domišljiji prosto pot. Za izdelavo lahko uporabite tudi cvetlična korita ali kakšen drug predmet, ki ga že imate doma. Če ste na vrtu poskrbeli za kakšno atraktivno dekoracijo, denimo vodnjak, slap ali potoček, potem naj bo v ospredju ta. Okoli njega ne zasajajte večjih rastlin ali dreves, ki bi zakrili njegovo lepoto. To bi bila namreč velika škoda.

Druga vrtna oprema

Če želite storiti še nekaj dobrega za ptice, ki se rade zadržujejo na vrtu, jim uredite kopel. Dovolj bo že samo kakšna večja posoda živih barv, ki ne prepušča vode. Umetnine dodatno poudarijo obliko in barvo rastlin, ob pogledu na njih pa si lahko vaše oko tudi spočije od vse cvetoče lepote, ki nam jo je dala mati narava. Pri izbiri osrednje točke bodite tudi praktični. Če želite na njej sedeti, potem osrednjo točko uredite z vrtno sedežno garnituro, na primer s klopmi, stoli in mizo. Za še večji kontrast kupite vse prej našteto v atraktivnih barvah, lahko pa tudi sami prebarvajte staro opremo v kakšno živo barvo.

Več idej pa si lahko ogledate v naši fotogaleriji.