Pralni stroj

Pralni stroj, ki se polni od zgoraj, je bolj priročen, saj se med njegovim polnjenjem in praznjenjem ni potrebno sklanjati. Pogosto pa so stroji z odprtino na sredini bolj energetsko učinkoviti. Pri nakupu pralnega stroja bodite pozorni na to, da segreje le toliko vode, kot je potrebuje za pranje. Preverite tudi, kako hitro se obrača boben. Hitreje, kot se vrti, bolje je. Kupite takšnega, ki ima vsaj 900 obratov na minuto. Če boste kupili še sušilec perila, kupite takšnega s senzorjem za vlago, ki se bo zaustavil, ko bo zaznal, da so oblačila suha. Pri izbiri bodite pozorni tudi na to, kolikšno količino vode naprave potrošijo za pranje.

Poglejte, če se da ob aparatu dobiti tudi podstavek. Tako bo vaše polnjenje in praznjenje še lažje, pogosto pa ima takšen podstavek tudi predale, v katere lahko pospravite prašek, belilo, odstranjevalec madežev, mehčalec in druge stvari, ki jih uporabljate pri pranju. Dobro je tudi, da ima vaš stroj funkcijo dodatnega ciklusa izpiranja. Ta vam bo zelo prav prišel pri odstranjevanju zelo trdovratnih madežev ali pa pri odstranjevanju odvečnega praška, ki lahko pri otrocih in občutljivih starejših povzroči alergijo. Bo pa zaradi dodatne vode vaš račun nekoliko večji.

laundry_room_design_582x436.jpg

Hladilnik

Pri hladilnikih je na voljo več možnosti. Kupite lahko takšnega, ki samo hladi, ali pa se odločite še za zamrzovalnik. Izbirate lahko med takšnimi, ki imajo zamrzovalnik spodaj oziroma zgoraj, ali pa takšnimi, ki imajo na eni strani zamrzovalnik, na drugi pa hladilnik. Ko kupujete, pazite, da boste kupili ravno prav velikega za vaše potrebe. V premajhnega namreč ne boste mogli pospraviti vseh stvari, prevelik pa vam bo potrošil preveč energije. Gre pa za največjega potratneža v vašem domu!

Oglejte si notranjo razporeditev prostorov. Če vam ne ustreza, preverite, če se da (do)kupiti dodatne police oziroma predale in druge uporabne predalčke za denimo jajca, steklenice… Pomembno je tudi, da je možno hladilnik dobro očistiti. Nerjaveče jeklo je izjemno lepo na pogled, a so tudi prstni odtisi in praske zelo dobro vidni. Notranje steklene police se da lažje očistiti od kovinskih mrežastih polic. Poleg tega vam s prvih tekočina ne bo stekla v spodnje prostore, kot se vam bo zgodilo pri slednjih. Kupite hladilnik z energijsko nalepko.

Pomivalni stroj

Tudi pri pomivalnih strojih obstaja kar nekaj različnih modelov. Kupite dovolj velikega za vaše potrebe. Če pogosto gostite, vzemite v obzir tudi to. In nikar se ga v strahu pred visokimi računi ne bojte uporabljati. Pomivalni stroj je namreč veliko manj potraten, kot če bi posodo prali ročno. Ni tehnologija super? Obstajajo tudi takšni stroji, ki jih lahko programirate, da se vključijo šele ob uri, ko je električni tok cenejši. Če je to pozno in se bojite, da zaradi hrupa ne boste mogli spati, kupite takšnega, ki zagotavlja tiho delovanje. Poglejte tudi notranjo razporeditev. Nekateri imajo namreč tudi odstranljive police. Kupite takšnega, ki ima več funkcij, kot so ekonomično ali hitrejše pranje.

Štedilnik

Pri plinskem štedilniku lahko ogenj za razliko od električnega zelo precizno uravnavate, slednji pa bo vašo hrano veliko hitreje pogrel oziroma zavrel vodo. Najbolj pomembno je število kuhalnikov. Če imate večjo družino, štedilnik z dvema kuhalnikoma zagotovo ne bo zadostil vsem vašim potrebam. Preverite, kako dobro je možno očistiti kuhalno površino. Ploščo iz porcelana je lažje čistiti od plošče iz keramike ali plinskega kuhalnika. Nekateri kuhalniki imajo tudi poseben prostor, v katerega lahko položite posodo s hrano in jo tako ohranite toplo do časa njenega serviranja.

britannia_90cm_sigma_and_omaggio_hood.jpg

Mikrovalovna pečica

Mikrovalovna pečica je lahko samostoječa enota, ki jo lahko položite kamorkoli, ali pa enota, ki jo namestite nad štedilnikom. Na ta način boste prihranili pri prostoru, če boste kupili takšno, ki ima ventilator na dnu, pa vam bo služila še kot napa. Pri izboru je zelo pomembna njena moč. Večja, kot je videti, hitreje bo pripravljena hrana. Če boste v njej pripravljali obroke, kupite takšno, ki ima vsaj 900 vatov moči. Če jo nameravate uporabljati tudi kot pečico, kupite takšno s konveksno tehnologijo, ki s pomočjo vročine in ventilatorja stvari pripravi v pol manj časa kot klasična pečica.

Kupite takšno mikrovalovno pečico, ki ima obračajočo in odstranjujočo se podlago. Tako bodo jedi enakomerno skuhane, podstavek pa boste po potrebi lahko tudi dobro očistili. Izberite pečico s senzorjem, ki se bo ugasnila, ko bo ta zaznal, da je hrana pripravljena. Nekatere pečice imajo vratca, ki se jih da zakleniti. Če imate otroka, velja razmisliti o tej možnosti. Tako boste ob uporabi lahko brez skrbi.