Na zelenjavnih gredicah lahko uporabimo veliko že odsluženih predmetov, od plastenk do stare preproge in še posebno kuhinjskih odpadkov, ki jih lahko kompostiramo. Kompostiranje je najbolj naraven način koristne rabe vsega organskega, kot so odpadlo listje, odcvetele rastline, plevel, ostanki iz kuhinje itd. Pri tem pridelamo najkvalitetnejše gnojilo za naše rastline, ki nam bodo radodarnost povrnile z obilnim cvetenjem in pridelkom.

Zelenjavni vrt

Z odsluženimi predmeti si lahko pomagamo tudi zoper škodljivce, ki redno obiskujejo naš vrt. Ptice bomo nekoliko odvrnili od gredic z obešenimi starimi zgoščenkami, katerih bleščanje ob poplesavanje v vetru jim ni všeč. Z njimi bomo popestrili tudi videz vrta, posebno če jim postavimo tudi zanimivo oporo, narejeno prav tako iz že odsluženih materialov. Najbolj enostavna rešitev je, da jih nanizamo na vrv ali žico, ki jo vpnemo med nosilna stebrička.

Jogurtovi lončki so prav tako vsestransko uporabni. Porabimo jih lahko za vzgojo lastnih sadik, ob tem jih moramo v spodnjem koncu naluknjati za odtekanje vode, pa tudi za zavarovanje rastlin pred škodljivci. Kjer imamo velike težave zaradi bramorjev, zakopljemo lončke do roba v tla okoli rastlin, in ko se bodo škodljivci ponoči napotili proti našim rastlinam, se jih bo prav gotovo nekaj tudi ujelo v pasti. Zaradi gladkih sten se bramorji ne bodo mogli rešiti, v pasti pa jih pustimo še nekaj časa, saj utegnejo ujeti škodljivci s svojim žalostnim petjem še koga priklicati. Posajene sadike zelenjadnic, posebno plodovk, lahko zaščitimo tudi tako, da jogurtovemu lončku, v katerem so, odstranimo spodnji konec in ga nekoliko dvignemo, tako da seže vsaj tri prste nad površino. Bramorji namreč pogosto pregriznejo posajene sadike plodovk tik pri tleh, s tem pa jim bo to onemogočeno. Številne koristne živali bomo privabili s postavljanjem hišic za žužke in ptičnic, ki jih prav tako lahko naredimo sami iz starih predmetov.

md292_vrtmabicrecikliranje_2.jpg

Korita za rastline in obrobe

Korita lahko izdelamo sami iz najrazličnejših materialov; les, železo, pločevina ... Lesena lahko tudi lepo pobarvamo, notranjo stran pa dodatno zaščitimo zavoljo trajnosti s polivinilom, ki ga dobimo iz vrečk. Če imamo na vrtu vrbo, dren ali lesko, bomo vsako leto narezali dovolj pletiva za pletenje obrob gredic, ki bodo lepo popestrile njihov videz. Tudi steklenice lahko porabimo za obrobe, posebno buteljke, ki so nekoliko trdnejše od navadnih.

md292_vrtmabicrecikliranje_1.jpg

Zastirka

Posebno tam, kjer je poletna suša velik problem, lahko zadržimo občutno več vlage v tleh z zastirkami. Za to lahko porabimo star karton, ki ga položimo okrog rastlin, čezenj pa razporedimo slamo, listje, lubje ali kaj podobnega.

Številne že odslužene predmete lahko koristno porabimo na vrtu in če imamo tudi nekaj ustvarjalne žilice, lahko z njimi ustvarimo prav zanimive rešitve, ki bodo resnično poživile vrtno dogajanje.