(Daljinske) upravljalnike najdemo po celem domovanju, od stikal za svetila do daljinskih upravljalnikov za odpiranje garažnih vrat, uravnavanje temperature, televizije ali ne nazadnje kuhinjske pečice. Vsak predmet, ki ga poganja električna energija, ima namreč uporabniški vmesnik – stično točko med uporabnikom in napravo. Ta vmesnik je običajno nekje blizu naprave, ki jo z njim upravljamo, kar velikokrat pomeni, da se mora uporabnik sprehoditi do aparata in ga ročno vklopiti/izključiti s pritiskom na gumb. Zahvaljujoč revoluciji pametnih telefonov pa je zdaj možen tudi nadzor od daleč.

Inovacije, ki jih lahko upravljate s telefonom

Bi radi luči v stanovanju ugasnili kar iz službene pisarne, dopustniške destinacije ali parka, kamor ste se ravno odpravili na sprehod? Zdaj je to mogoče. V preteklem letu se je na tržišču pojavila nova kategorija domačih aparatov, ki jih je možno upravljati preko pametnega telefona. Velika prednost tovrstne tehnologije je, da vam za upravljanje z napravo ni treba biti nikjer v bližini aparata, pravzaprav vam sploh ni treba biti doma, ampak ste lahko zunaj nekje čisto drugje. Eden takšnih domačih pripomočkov so sijalke, ki jih lahko ugasnete ali prižgete s pametnim telefonom. V podjetju Insteon so tako recimo zasnovali posebno sijalko, ki jo je možno nadzirati preko Apple iPhona. LED-sijalko lahko namestite v standardno vtičnico, po prenosu brezplačne aplikacije Insteon na vaš telefon pa lahko sijalko vklopite ali zatemnite iz praktično katere koli lokacije.

s_telefonom_uganite_luc.jpg

S pametnim telefonom nadzorujte sobni termostat

Sobni termostati podjetja Nest imajo veliko raznolikih funkcij; da jih lahko upravljate s pametnim telefonom, pa je le ena od njih. Okrogel futuristično oblikovan termostat je v bistvu mini računalnik, ki se preko brezžičnega omrežja poveže z domačim internetnim omrežjem. Izdelek lahko na primer sam prenese posodobitve programske opreme, tako da se termostat samodejno izboljšuje, ko v podjetju posodobijo opremo. Najboljša lastnost tovrstnih termostatov pa je, da so se sposobni učiti. Sledijo namreč vašim navadam, temperaturi v prostoru in stopnji vlažnosti, kot tudi uri v dnevu in drugim spremenljivkam, na podlagi katerih se sčasoma naučijo optimalne nastavitve. Prepoznajo lahko celo, če je kdo v prostoru ali ne.

S telefonom odklenite ali zaklenite vhodna vrata

Če kdaj pozabite svoje ključe ali jih nikoli ne morete najti, je proizvajalec ključavnic Schlage iznašel rešitev tudi za vas – tako imenovano elektronsko ključavnico z imenom Nexia za vhodna vrata, ki jo je mogoče upravljati kar s pomočjo mobilnega telefona, seveda pa lahko ključavnico nadzirate tudi na klasičen način, tako da vtipkate kodo. Pametna ključavnica vas bo na telefon obvestila, ko nekdo recimo vtipka kodo, če vas ni doma; ali so vrata res zaklenjena, pa zlahka preverite, kadar in od kjerkoli želite.

s_telefonom_zaklenite_vrata.jpg

S telefonom vklopite škropilni sistem za zalivanje

Avtomatski sistem za zalivanje zelenic z razpršilniki vode Cyber-Rain vam prihrani vodo, ker se obnaša kot človek: preveri vremensko napoved na spletu in na podlagi slednje ustrezno prilagodi količino vode, potrebne za zalivanje rastlin. In kar je najboljše, škropilni sistem lahko nastavite in upravljate bodisi na spletu bodisi pametnih telefonih znamke iPhone in Blackberry. Telefonski vmesnik je še posebno koristen, če je s sistemom za zalivanje kaj narobe, saj boste o tem takoj prejeli obvestilo na mobilni telefon.

Kavni aparat prižgite kar preko telefona

Domači kavni avtomat lahko zdaj vključite ali izključite tudi iz postelje ali druge oddaljene lokacije. Dansko podjetje za izdelavo kavnih aparatov Scanomat je namreč oblikovalo elegantne aparate za pripravo kave/hladilnike, ki so vgrajeni v kuhinjski pult, nadzorujete pa jih lahko s telefonom. TopBrewer, kot se ta inovativna naprava imenuje, je videti kot tipična kuhinjska pipa zraven umivalnika, toda namesto da iz pipe priteče voda, iz nje prikaplja kava, penasto mleko in druge sestavine, iz katerih pripravite kavni napitek. Manjša omarica z vgrajeno pipo je pravzaprav hladilnik, kjer so shranjene vse sestavine za kavo.