Pospravite stvari

Bi rekli, da je vaš vrt pospravljen oziroma da so na njen samo stvari, ki tja sodijo? Če ne, potem se lotite dela. Je zdaj bolje? Se vam še vedno zdi, da sedežna garnitura zavzema preveč prostora? Jo imate na sredini vrta? Premaknite jo ob ograjo.

Rastline

Senca naredi prostor manjši. Zato porežite razrasle drevesne veje, grmičevje in ostalo rastlinje, ki vam je bolj v napoto kot v užitek in okras. Rastline lepo razporedite po prostoru ali jih dajte skupaj na eno mesto. Pazite, da vrta z njimi ne boste preveč zadušili. V manjšega se bodo izvrstno podale rastline v lončkih, ki so lahko tudi imeniten okras. Lončnice lahko postavite tudi na okenske police, jih daste v viseče košare ali pa jih namestite čez balkon. Možnosti je nešteto. Zelenjavo, sadje in zelišča gojite ločeno od okrasnih rastlin. V lončkih vam bodo imenitno uspevali paradižniki, paprike, solata, jagode, kumare in bučke. Gredice sicer vrtu dodajo več dimenzije, zato jih, če vaš prostor to le dopušča, uredite.

dove_cottage_garden.jpg

Pri zasaditvi rastlin se odločite za en stil in se ga držite. Razmislite tudi o barvni paleti. Preveč barv bo delovalo neurejeno in bo vrt še dodatno pomanjšalo. Izberite barve z istega barvnega spektra, kot so rumena, rdeča in oranžna. Temne barve posadite ob vhodu, svetle pa na konec vrta. Tako boste ustvarili globino, vaš vrt pa bo videti tudi veliko večji, kot je v resnici. Izberite takšne rastline, ki bodo cvetele poleti, tako da boste lahko maksimalno uživali. Izberite dolgo cvetoče rastline, kot je denimo krvomočnica. Spomladi in jeseni pa si lepoto priskrbite s čebulnicami. Če imate dovolj prostora, posadite kakšno manjšo listnato drevo. Zasadite tudi nekaj zimzelenih rastlin, ki vas bodo razveseljevale takrat, ko bodo ostale rastline hibernirale.

Potke, ograja in oblike

Vrt boste optično povečali tudi, če ga boste "pregradili" s potkami. Ne uporabite velikih kosov oziroma plošč. Potke naredite iz kamenčkov, opeke in manjših tlakovcev. Prostor deluje večji, če ni ravnih oblik. Zatorej poskrbite za nekaj oblin, ki pa morajo biti med seboj povezane. Želeno boste dosegli tudi z vzporednimi krivuljami. Zaobljen prostor poudarite tako, da ob njega postavite lončnice in/ali druge okrasne predmete. Stvari, ki ovirajo pogled, so videti manjše. Ograjo zato ozelenite, tako da se vaš pogled ne bo zaustavil na njej. To še posebno pride v poštev, kadar ograja meji na vrt vašega enako skrbnega soseda, saj boste tako imeli občutek, kot da se ta nadaljuje.

_448866.jpg

Izvrstna rešitev je tudi, da na ograjo postavite ogledalo. Tako boste imeli občutek, kot da ograje ni in da se vrt nadaljuje naprej. Lahko pa ob ograjo postavite tudi obok in ga ozelenite s plezalkami. Pa še odišavile vam bodo prostor – poskusite recimo z jasminom. Za obok postavite ogledalo. Tako boste imeli občutek, kot da se vrt nadaljuje pod obokom. Če imate prostor, zgradite pergolo. Ozelenite jo. Tako boste poleti dobili prijetno senco in zavetje pred vetrom in (v primeru pokritosti tudi) dežjem.

Oprema

Če imate majhen vrt, nikar nanj ne poskušate dati vsega, kar ste videli na velikih. Skoncentrirajte se na podrobnosti in se držite enega stila. Slednji naj se ujema s stilom vaše hiše. Material, ki ga imate v hiši, uporabite tudi izven nje. Opeka, les, skrilavec in kamen so videti super tako znotraj kot zunaj. Na ta način boste oba prostora tudi čudovito povezali med seboj. Pazite, da se bodo vsi vrtni elementi ujemali med seboj. Izberite proporcionalno pohištvo. Večji kosi bodo "pojedli" prostor, pa še veliko težje jih boste premikali naokoli. Kupite zložljivo pohištvo, ki ga boste po potrebi z lahkoto umaknili stran. Dobra rešitev sta tudi kakšna betonska klopca ali miza, saj se zelo lepo podata k vrtu.

Vsi okrasni predmeti se morajo med seboj ujemati, tako da tvorijo enoten stil. Biti morajo podobne barve in iz podobnega materiala oziroma teme. Poskusite pod kakšno višjo rastlino postaviti klop. Včasih deluje. S stopnico ali stopnicami boste vrtu pričarali povsem novo dimenzijo in velikost ter mu dodali nekaj skrivnostnosti. Z njo lahko denimo pregradite vašo cvetlično gredico od prostora za posedanje.

Osvetlitev

Osvetlite svoj vrt in v njem uživajte tudi ponoči. Razmislite o postavitvi svetil, ki bodo majhen vrt ponoči spremenile v pravcato oazo. Sveče in čajne sveče so izvrstne za ta namen, pa še poceni so. Več posnetkov pa si lahko ogledate v naši fotogaleriji.