»Prvi agregati so bili prodani že v soboto, a v ponedeljek je prišlo do prave eksplozije povpraševanja,« je dogajanje v začetku februarja opisal Iztok Domino, vodja prodaje Hondinega programa Power Equipment, kamor sodijo tudi agregati. »Zalogo smo prodali v le nekaj urah, tako da je bilo naše skladišče, ki ni majhno, izpraznjeno že dopoldne. Kmalu smo začutili, da je stanje resno in da bo povpraševanja še več.«

honda.jpg

Ugodnejša ponudba namesto višjih cen

Ob omembi trgovcev, ki so cene agregatov v minulem tedni zvišali, je Dominko povedal, da so pri Hondi storili nasprotno in pripravili ugodnejše ponudbe. »Razumemo, da gre za resne razmere, v katerih se ne moremo izživljati z višjimi cenami. Raje kot to smo poskrbeli, da so agregati šli na različne konce. Ne nazadnje bi lahko vse pošiljke poslali naprej v večje trgovske centre, pa samo jih raje poslali različnim specializiranim trgovcem, ki so dobro usposobljeni in strankam pravilno svetujejo, del prodaje pa smo prevzeli tudi sami. V prejšnjem tednu smo opravili na desetine zagonov novih agregatov, preden smo jih predali naprej, veliko pa tudi servisiramo,« je pojasnil in pohvalil tudi dobavitelje ter celo posamezne voznike tovornjakov, ki so poskrbeli, da so pošiljke hitro prišle v Hondin center v obrtni coni Trzin.

honda1_ujma.jpg

Ko smo teden po začetku težav pri oskrbovanju z električno energijo obiskali Hondin center, so informacije o agregatih že iskali tudi obrtniki. »V prvih dneh se je z agregati reševalo življenja in imetje ter se poskrbelo za najnujnejšo oskrbo, predvsem za delovanje ogrevalnih naprav. Rdeči križ je po posebnih pogojih naročil 120 agregatov, naredili pa smo tudi izredni servis starih Hondinih agregatov Slovenske vojske in v salonu in servisu smo imeli ves teden nepopisno gnečo. Zdaj se na nas obračajo obrtniki, ki morajo z agregati vzpostaviti proizvodnjo v delavnicah. Pri mnogih je pod vprašajem izpolnjevanje mednarodnih naročil in poslov, ki lahko odločajo o usodi podjetja, zato so zanje kakovostni in zanesljivi agregati ključnega pomena,« je o naravi njihovega dela v zadnjih dneh še povedal Iztok Dominko.

honda2_ujma.jpg

Previdno pri priklopu agregata

Pri uporabi električnega agregata moramo slediti nekaterim pravilom, delujočo napravo pa jemati kar se da resno, saj agregat proiz vaja enako napetost, kot jo najdemo v običajnem električnem omrežju. Prvo pravilo pri uporabi je, da mora agregat delovati na prostem. Izpušna cev naj bo obrnjena stran od objekta, prav tako pa odsvetujemo nameščanje agregatov v majhna ali spuščena območja, kjer bi lahko prišlo do zastajanja strupenih izpušnih plinov. »Nevarnost za poškodbe je največja pri priklopu agregata na električno omrežje, ki napaja posamezen objekt,« opozarja Borut Jakič iz podjetja Elektro net, ki v sodelovanju s Hondinim centrom skrbi za priklop agregatov na omrežje. Ob izpadu električne energije se nanje zanesejo tudi pri v podjetju AS Domžale Moto center, kjer z agregatom zagotovijo vse potrebe po električni energiji v svoji delavnici tehničnih pregledov.