Pomembno pa si je zapomniti, da najprej osujemo vrtnice z zemljo in šele nato po gredici raztresemo gnoj. Gnoj naj ne pride v neposreden stik s stebli. Spomladi že napol predelan gnoj vkopljemo v tla in jih s tem obogatimo z organsko snovjo, za katero so vrtnice zelo hvaležne. Gnoj spomladi vdelamo v tla, še preden vrtnice porežemo, približno v začetku marca. Vrtnice se bodo z bogatejšim cvetenjem šele poleti zahvalile za jesensko gnojenje.

Kupite le zdrave sadike

Vrtni centri so tako kot s sadikami sadnih dreves jeseni bogato založeni s sadikami vrtnic. V tem letnem času so na voljo sadike z golimi koreninami. Ob nakupu vrtnic je treba paziti na rastlinske korenine. Kupimo samo sadike, ki imajo napete in nepoškodovane korenine. Med prevozom in skladiščenjem moramo paziti na to, da se korenine ne izsušijo. Doma jih takoj zagrebemo na gredo ali damo v posodo z mivko, zavijemo v mokro blago ali namočen časopisni papir, torej jih skrijemo pred soncem in vetrom, izsušitvijo. V jesenskem času nam kakovostnih sadik pred saditvijo ni treba namakati.
 

Izberite sonce

Izbrati je priporočljivo sončno mesto saditve v vrtu. Izkopljemo sadilno jamo velikosti 50 krat 50 krat 40 centimetrov. Dno jame prelopatamo. Zemlji za sajenje vrtnic dodamo kompost ali organsko bogat substrat. Konice korenin gladko odrežemo, korenin kot celote pa ne krajšamo, saj so skladišče snovi za spomladansko rast. Ob pravilni saditvi je cepljeno mesto od dva do tri centimetre pod površino grede. Jeseni sveže posajene in stare vrtnice osujemo. Stožec zemlje ščiti cepljeno mesto pred zimo. Spomladi pred obrezovanjem kupčke pazljivo razprostremo. Vrtnice so zdrave in cvetoče ob pravilni in vestni negi.