Z naložbo v reverzibilne toplotne črpalke voda/morje v Grand hotelu Bernardin in hotelu Salinera v Strunjanu bodo seveda prispevali k zmanjševanju stroškov, hkrati pa z izkoriščanjem naravnega vira morja na do okolja prijazen način poudarili trajnostni vidik poslovanja in izboljšali konkurenčnost.

ber1.jpg

Prvi tovrstni komercialni projekt v tem delu Evrope

Prejšnji teden sta direktor družbe GGE Luka Komazec in predsednik uprave družbe Hoteli Bernardin Marko Jazbec slavnostno zagnala obe toplotni črpalki, ki zagotavljata, da se bo Grand hotel Bernardin poleti hladil s pomočjo morja, pozimi pa energetski potencial morja izkoriščal za gretje svojih prostorov. V nekaj tednih bo pričela delovati tudi toplotna črpalka v hotelu Salinera. Gre za prvi tovrsten komercialni projekt v tem delu Evrope.

Sistem izkorišča ugoden energetski potencial morja – s pomočjo dveh reverzibilnih toplotnih črpalk se hotel pozimi ogreva, poleti pa hladi. Sistem energetske oskrbe s toplotno črpalko je prijazen do okolja. Z opustitvijo ogrevanja na kurilno olje bo toplotna črpalka uporabniku zagotavljala enako udobje, a letno zmanjšala emisije ogljikovega dioksida za približno 500 ton. V procesu se ne uporablja kemikalij in drugih dodatkov, morska voda pa se vrača v morje taka, kakršna je bila ob črpanju, le da je za nekaj stopinj toplejša ali hladnejša. Posebno pozornost so namenili tudi prenovi morskega zajema in izpusta, kjer so nekateri obstoječi podvodni objekti spremenjeni v umetne podvodne grebene.

ber2.jpg

Naložba, vredna okoli pol milijona evrov

Naložba je vredna približno pol milijona evrov. V celoti jo je prevzela družba GGE po modelu tako imenovanega energetskega pogodbeništva. GGE si bo naložbo namreč poplačal iz naslova ustvarjenih prihrankov, po izteku pogodbe pa bosta toplotni črpalki prešli v last družbe Hoteli Bernardin. Energetsko pogodbeništvo je stroškovno učinkovit instrument za znižanje rabe energije in stroškov, ki ne obremenjuje denarnega toka naročnikov. Energija, ustvarjena s pomočjo toplotnih črpalk, je za kar polovico cenejša, v desetih letih pa bo Grand Hotel Bernardin v povprečju prihranil 37 odstotkov stroškov energije za ogrevanje in hlajenje hotela.

V družbi Hoteli Bernardin se zavedajo, da je prostora za izboljšave in finančne prihranke na področju energije še veliko, saj ravno energenti zavzemajo največji delež v strukturi stroškov delovanja hotelov. Tudi v prihodnje bo imel trajnostni vidik poslovanja v družbi Hoteli Bernardin pomembno mesto.