Ginove jedi so preproste in raznolike. Ne bodo vam vzele veliko časa za pripravo, pa vendar bodo takšne, kot bi vam jih postregli v pravi italijanski restavraciji. Recepti segajo od klasičnih do izvirnih, pri katerih je dal avtor duška svoji domišljiji. V knjigi boste poleg preprostih navodil za pripravo testenin našli tudi zamisli za različne jedi: take, ki jih lahko vzamete s sabo ali navdušite z njimi prijatelje, tudi če so vegetarijanci ali alergiki.

Gino D'Acampo je mojster sodobne italijanske kuhinje. Njegova prva knjiga »Fantastico!« je prejela prestižno mednarodno nagrado za najboljšo italijansko kuharsko knjigo gourmand, druga, »Buonissimo!«, pa je bila prodajna uspešnica. Gino, ki je doma iz mesta Torre del Greco pri Neaplju, je po babici podedoval ljubezen do kuhanja. Šolal se je v gostinski šoli Luigi de Medici, nato je delal v kuhinjah po Evropi in leta 1995 prispel v Anglijo. Več o avtorju najdete na njegovi spletni strani www.ginodacampo.com.

penneallarrabiat.jpg

 

Penne all'arrabbiata

Peresniki s čilijem, česnom in narezanimi paradižniki

" Te testenine si pripravim, ko sem sam in bi rad pojedel nekaj hitrega in okusnega," zapiše avtor. To je ena tistih italijanskih jedi, ki človeka potolaži in zadovolji vsak del njegovega telesa. Za to omako ne uporabljajte svežih paradižnikov, saj bo sicer preveč vodena. Če želite, pa lahko namesto svežih čilijev uporabite posušene in zdrobljene.

Za 4 osebe

6 žlic ekstradeviškega olivnega olja

2 stroka česna, olupljena in nasekljana

2 srednje pekoča čilija, brez semen in nasekljana

2 400-gramski pločevinki paradižnikov v koščkih

3 žlice nasekljanega svežega peteršilja in še nekaj za okras

500 g rebrastih peresnikov (penne rigate)

sol po okusu

Na srednje močnem ognju v veliki ponvi ali voku segrejemo olje ter dodamo česen in čili. Pražimo 1 minuto in mešamo s kuhalnico.

Dodamo sesekljane paradižnike in peteršilj, dobro premešamo in pustimo, da neprokrito počasi vre. Vsakih nekaj minut premešamo.

Ko je omaga pripravljena, jo posolimo po okusu in odstavimo.

Medtem v velikem loncu slane, vrele vode skuhamo testenine, tako da so še čvrste na ugriz ("al dente"). Odcedimo jih in stresemo nazaj v lonec.

Lonec znova postavimo na blag ogenj, dodamo omako in 1 minuto mešamo, da se okusi dobro povežejo.

Potresemo z nasekljanim peteršiljem, po želji pa tudi s parmezanom in takoj postrežemo.