Odstranjevanje grobe umazanije

Talne obloge s površine odstranimo fizično, ostanke pa s talnimi strgali in stroji. S talnimi strgali mehansko postrgamo odvečno lepilo ali ostanke talne obloge. Pri večjih površinah si pomagamo s strojno opremo. Enokolutni stroji za struganje in brušenje so za tovrstno delo idealen pripomoček. S krožno rotacijo stroja se ohranja ravnina tal. Enakomerno odstranjevanje bistveno skrajša postopek predpriprave pred postopkom z valjčnimi stroji.

Oprema, kot so jeklene ščetke, plošče za brusni papir in brusne mrežice, plošče s korundnimi brusi, volframove karbidne plošče in površinskorezkalne plošče, je nepogrešljiva za pravilno pripravo tal. Da pa bi tudi vse drugo v prostoru ostalo v najboljšem stanju in da med obdelavo ne bi zaprašili celotnega prostora, poskrbimo z odsesovalnimi obroči. Tovrstni stroji so s primernimi delovnimi orodji primerni tudi za mokro ribanje in ščetkanje tal, kristalizacijo kamna in šamponiranje tekstilne talne obloge.

ciscenje1.jpg

Občutite varnost

Poskrbeti je treba za elegantno in estetsko talno oblogo, pa tudi za varen korak. Predpisi in EC-direktive tu niso dovolj, zanj lahko največ naredite sami. V veliko pomoč so prav v ta namen razviti protizdrsni trakovi, ki se namestijo na površino. Protizdrsni trakovi so učinkovita rešitev za spolzka, mastna ali mokra tla, saj preprečujejo padce in nesreče zaradi zdrsa. Z njimi lahko preprečimo tudi stroške zaradi odsotnosti z dela, ki nastanejo zaradi nesreč in poškodb na delovnem mestu.

Rešitev s protizdrsnim trakom je preprosta in trajna. Samolepilni trak preprosto nalepimo na očiščeno in suho površino. Možna je takojšnja uporaba, njegovo vzdrževanje pa ni potrebno. Uporabljamo ga lahko na grobih in gladkih površinah, kot so stopnice, dovozi in hodniki, in to tako ob srednji kot tudi veliki prožnosti podlage (npr. plovila, jadralne deske, vodne smuči, kopalnice in kabine za prhanje ter tekoči trak). Seveda lahko zdrse preprečimo tudi s primerno talno oblogo za mokre površine.

Boštjan Merela, Bent excellent, d. o. o.