Simetričnost

Če se želite v prostoru počutiti mirno in uravnoteženo, vanj vpeljite simetrijo. Spalnico denimo opremite z zakonsko posteljo, na vsako stran pa postavite po eno nočno omarico in namizno svetilko. Na posteljo dajte dve okrasni blazini. Barve naj bodo nevtralne in naj se ujemajo med sabo. Zaspali boste v hipu, brez preštevanja ovčic. Imamo pa tudi dobro novico za pristaše živih barv in vzorcev. Tudi z njimi namreč lahko prostor deluje pomirjujoče, če je le opremljen simetrično. Dnevno sobo poživite z dvema oranžnima in svetlo modrima okrasnima blazinama, ob vsako stran belega troseda pa položite kavni mizici v oranžni barvi (ali pa prebarvate obstoječi) ter dve namizni svetilki s svetlo modrima senčiloma. Tako boste barve izvrstno povezali med seboj. Na belo steno pa namestite dve manjši ogledali z atraktivnim okvirjem. Kavna mizica na sredini naj bo steklena.

sime2.jpg

Barve in dekoracija

Ustrezna izbira barv je ravno tako ključna za sprostitev. Te se morajo ujemati med seboj. Če imate odprt prostor, naj se ista barva pojavi v vseh prostorih. Tako boste prostore povezali med seboj in ustvarili nek red. Izberite nevtralno barvo in jo popestrite s še eno barvo. Razgibanost dodajte z različnimi niansami barve. Izberite tako svetle kot srednje in temne tone. Manj je več. Natrpanost vodi k stresu, zato prostor opremite z večjimi dekorativnimi kosi. Če je v prostoru (pre)več manjših kosov, vam bo namreč pogled ves čas begal sem ter tja. Ne dopustite, da bi vaši dekorativni predmeti med seboj tekmovali za pozornost.

sime6.jpg

Upoštevanje arhitekturnih elementov in razgleda

Veliko ljudi pri opremljanju prostora ne upošteva arhitekturnih elementov, kar je velika škoda. Kamin, okna ali kakšen drug impozanten arhitekturni element je namreč lahko izvrstno izhodišče za opremo prostora. Uravnoteženost in simetričnost sta tudi tu ključni, če si želite ustvariti oazo. Nič ni bolj sproščujočega od pogleda na naravo. Zato stol ali klop obrnite proti oknu. Pogled na okolico je zagotovo veliko lepši od pogleda na steno. Več idej za okraševanje bivalnih prostorov pa poiščite v naši fotogaleriji.