Z zelišči običajno ni veliko dela. Posadite jih lahko bodisi v zemljo bodisi v lonček. V kuhinji bodo še posebno prav prišli meta za pripravo mojitov, bazilika in origano za pico, vsestranski peteršilj pa bo polepšal in dodatno začinil skorajda vsako jed.

Kam posaditi kaj?

Najprej se morate odločiti, katero zelišče bi radi gojili. Obstajajo takšna, ki imajo rada sončne lege, in takšna, ki bolj obožujejo senco. Pred odločitvijo se pozanimajte tudi, za kako "agresivno" rastlino gre. Meta je namreč zelo agresivna in se hitro razraste vsepovsod. Zato jo je bolje imeti ukročeno v lončku. Če imate manj prostora, lahko lončke razporedite tudi vertikalno.

dsc_0397.jpg

Kaj boste počeli z rastlino?

Naslednje, kar morate vzeti v ozir, je, za kaj boste imeli zelišča - za okras ali za kuhanje? Če za slednje, potem zelišča posadite tako, da vam bodo pri roki. Če želite, da z njih veje prijeten vonj, potem jih posadite ob vrtnih potkah, tako da boste med sprehodom uživali v prijetnih dišavah. Za ta namen je še posebno primerna sivka.

img_4027.jpg

Razpoložljiv čas

Zadnje, s čimer si morate biti na jasnem pred vpeljavo zelišč v vaš dom, je, koliko časa jim boste lahko namenili. Zelišča v lončkih bodo namreč terjala več vaše pozornosti, saj jih boste morali sami zalivati in to veliko pogosteje, kot če bi jih posadili na vaš vrt. Če se odločite za lončke, se prepričajte, da imajo ti na dnu luknjice, skozi katere bo odtekala odvečna voda. Zelišča posadite v kvalitetno prst in jih gnojite v skladu z navodili. Lončnice boste tudi veliko lažje prezimili, saj jih boste le prenesli v notranjost, ko bo zunaj za njih postalo preveč mrzlo.