»Sem Goran J. iz Ljubljane. Živim v hiši na Brodu pod Šmarno goro, ki je bila zgrajena leta 1969, no ja, vsaj začeli so jo graditi moji starši takrat. Leta 2000 smo izolirali ostrešje z 12 cm tervola. Zgrajena je iz betonskih zidakov ter oblečena le s perlitno fasado debeline 5 cm. Torej izolacije praktično nimamo. Tloris hiše je cca 8,7 x 9 m. Okna smo leta 2012 v celoti zamenjali v glavnem s trojno zasteklitvijo. Še nedavno tega smo se ogrevali na Ferrolijevo peč na kurilno olje, ki smo jo kupili in zagnali leta 1999. Za tiste čase je bila peč sodobna in je delovala brezhibno. Nikoli nismo imeli nobene okvare, le kurilno olje se je dražilo in reden pregled ter servis enkrat letno smo opravili. Ogrevamo vse prostore v hiši, vključno s kletjo. Skupaj okoli 270 kvadratih metrov. Toplo vodo smo pozimi greli s pečjo in elektriko, preko poletja pa le z elektriko. Letno smo v povprečju porabili 2900 do 3300 litrov kurilnega olja.

peleti1.jpg

Ogrevanje kot največji strošek v hiši

Zaradi vse dražjega kurilnega olja in vedno manjšega družinskega proračuna sem začel razmišljati, kako privarčevati, saj se v nasprotnem primeru skoraj ne bi mogli več greti. Pri analizi stroškov v hiši sem takoj spoznal, da je ogrevanje največji strošek. Začel sem s prebiranjem različnih informacij in zasledil kar nekaj zadovoljnih lastnikov, ki so prešli na ogrevanje s peleti. Izbor peči je bil res velik in težko se je bilo odločiti za pravo, vendar sem kmalu ugotovil, da bo prehod na kurjenje s peleti skoraj nemogoč, ker so bili prvi predračuni krepko preko 7000 evrov, česar si nismo mogli privoščiti.

Na forumu sem zasledil, da ogrevalno tehniko ponuja tudi trgovina MIX, kjer sem svoje čase kupoval gradbeni material in sem že takrat z njimi imel dobre izkušnje. Čisto vse se je dalo z njimi dogovoriti. Kadarkoli mi je česa ostalo več kot sem načrtoval, so mi brez vprašanj zamenjali za material, ki sem ga na novo potreboval. Vedno nasmejani in prijazni, take jih poznam!

Mislim, da je bilo 29. avgusta, ko sem obiskal njihovo trgovino in res našel oddelek za ogrevalno tehniko, kjer se je gnetlo kar nekaj ljudi. Vsi so bili nekaj nervozni in končno sem se opogumil vprašati dva kupca z nekimi papirji v rokah, zakaj zaganjajo tolikšen hrup? »Kaj ne veš?« Kmalu se izteče rok za subvencijo, le še do konca avgusta! No in tako sem bil nekako prisiljen v hitro odločitev ali pa pozabiti na subvencijo za prehod na kurjenje na biomaso ter pelete. Takrat sem tudi spoznal gospoda, kateremu sem še danes resnično hvaležen. To je bil gospod Fredi, prodajalec v trgovini MIX, ki mi je vse peči predstavil in mi resnično dobro svetoval. Na forumu sem preveril njegove besede in že naslednji dan sem bil v trgovini, kjer sem dobil ponudbo, ki sem jo z veseljem sprejel.

peleti.jpg

Nova peč je enostavna in zelo zanesljiva

Takrat sem razmišljal tudi o predelavi obstoječe Ferrolijeve peči na kurjenje s peleti z dograditvijo peletnega gorilca, vendar sem vesel, da sem se odločil za celotno storitev, torej peč in gorilec proizvajalca Centrometal. Razlika v investiciji je bila okrog 1000 evrov, vendar ne bi dobil subvencije in tudi izkoristek bi bil bistveno manjši. Tega mi ni bilo nikoli žal in še danes sem svetovalcu hvaležen. Trgovina MIX je v celoti prevzela delo na naši kurilnici. Dogovorili smo se za izvedbo na ključ, in sicer za montažo Centrometalove peči in toplotne črpalke Tehnohlad. Vse skupaj je stalo 5600 evrov in z izvedbo, ki jo je izvedel pogodbeni izvajalec in monter trgovine MIX, gospod Javornik, sem bil nadvse zadovoljen. Peč je enostavna in zelo zanesljiva. Nova kurilnica deluje sedaj drugo sezono in do sedaj sem imel le en zastoj peči, ki je nastal zaradi neizgorelih peletov, ki so naredili neko žlindro v izgorevalni rešetki.

Potrebno je bilo le očistiti rešetko in peč deluje dalje brezhibno. Prejšnja Ferrolijeva peč je bila 35 kW, vendar mi je gospod Fredi povedal, da je za to kvadraturo dovolj velika že 25 kW peč. Jaz nisem želel tvegati in sem se odločil za 30 kW Centrometalovo peč z zalogovnikom, vendar je gorilec nastavljen na 25 kW in res zadostuje za našo hišo. Montaža peči ter toplotne črpalke je bila končana v dveh dnevih in pol. Zagon peči je izvedel gospod Grbec, ki je bil ravno tako poslan iz podjetja MIX. Skratka meni se ni bilo potrebno ukvarjati z ničimer. Po zaključku so mi v MIX-u uredili vso potrebno dokumentacijo, ki sem jo posredoval na Ministrstvo za okolje ter v roku treh mesecev prejel subvencionirano povračilo v višini 1100 evrov za peč ter toplotno črpalko.

Neizmerno sem vam hvaležen za vso pomoč in resnično prijazen ter profesionalen pristop, ki so ga pokazali v podjetju MIX. Temperatura v hiši je sedaj višja in ugodje bistveno večje. Peč čistim enkrat tedensko ne glede na količino peletov, ki jih v tednu pokurimo. Čeprav bi bil lahko čas za to daljši, tudi enkrat na mesec! V pretekli zimi smo pokurili 352 vreč Enerlesovih peletov, kar nas je stalo približno 1500 evrov. Prihranili smo skoraj točno polovico, kolikor smo za ogrevanje plačevali prej. V treh letih bomo s privarčevanim denarjem v celoti pokrili stroške kurilnice, pri čemer imamo namesto 150 litrov sedaj 300 litrov tople sanitarne vode. Vsakomur, ki razmišlja o prehodu na pelete, lahko podjetje MIX toplo priporočim in mu svetujem, da prehod naredi čim prej. Hvala vam.«

Iz uredništva nimamo kaj dodati, vsem drugim, ki iščete alternativne vire ogrevanja, naj bo to dobrodošla informacija. Aha, le še to: naj vas ne zanesejo morebitne nižje cene peletov, pomembna je kakovost, če ne želite imeti težav. Razlike cenovno niso velike, težave pač!