Nekje na dvorišču bi radi imeli tudi rdečelisti pahljačasti javor, pa tudi sadno drevo, ki bi sčasoma dajalo več sence (lahko tudi še kaj drugega, kar bi se vam zdelo primerno). Na hribčku oziroma vzpetinici pod teraso bi bilo najbrž treba zasaditi rože ali grme, da bi malo ščitili pred pogledi, vendar bi radi tako zasaditev, da bi bilo vmes tudi pohodno, tako da ne bi bile stopnice edini način prehoda s terase na vrt. Na terasi bi imeli bolj nizko sedežno garnituro, nekje na vrtu pa še eno garnituro z malo večjo mizo in stoli oziroma klopmi. Razmišljamo o pergoli. Všeč so nam tako ravne linije kot tudi mehkejše zaobljene, všeč so nam tudi kombinacije z belimi kamni ali kamenčki. Radi bi ohranili veliko travnate površine. Vsaj ena steza od stopnic na teraso ali v klet oziroma od vhoda v delavnico do izhoda z vrta na drugi strani skoraj mora biti, všeč so nam tisti večji kamni nepravilnih oblik, položeni tako, da vmes raste trava. Dvorišče je orientirano na jugozahod. Vnaprej se vam zahvaljujem za nasvet.

Bralka Lina iz Ljubljane

Upoštevajte danost prostora

Prebrala sem vaše želje. Kot izhodišče sem upoštevala danosti prostora, ki so predvsem vrt ob vrstni hiši, nezanimiv pogled proti nedokončani stavbi in nezaželen pogled proti železniški progi.

Lastniki obnovljene hiše se s terase po poti iz stopalnih kamnov sprehodijo skozi vrt. Pot se z nivoja terase na nivo trate spusti po blagi brežini, kjer rastejo različna dišeča zelišča, med njimi sivka in timijan. Ob stopnicah s terase rasteta dva pahljačasta javorja, rdečelistni in nizkocepljeni zelenolistni. Pot s terase se kmalu ustavi v peščenem krogu, ki je prostor za peskovnik in druga otroška igrala.

Vzdolžni meji sta lahko zasajeni z lovorikovcem ali cipresami. Predlagam lovorikovec, ker hitreje raste, je enostaven za oblikovanje, mnogo bolj zdrav od cipres (klekov) in kljub temu s kompaktno rastjo ustvari zeleno steno, ki vrtni prostor vidno loči od okolice. Možnosti za zimzeleno živo mejo je poleg lovorikovca še kar nekaj, denimo tisa in brogovita.

Pogled proti nedokončani stavbi in železniški progi se omili s posaditvijo himalajskih borovcev, v skladu z vašimi željami. Pergola in večji prostor za posedanje se oblikuje kot leseni podest z leseno pergolo. Zeleno streho pergole nam ponuja glicinija. Glicinija je hitrorastoča vzpenjavka, ki s svojim bujnim cvetenjem razveseljuje maja. Prostor za posedanje obdaja zasaditev trav (Pennisetum sp., Miscanthus sp.) v drobnem lubju, pri čemer so nižje trave zasajene v smeri proti terasi in višje proti zunanji meji vrta.

Nova zasnova vrta nam ponuja:
• Vzdolžno zapiranje vrta z živico, ki ustvari zimzelen obod vrta.
• Zapiranje nezanimivega pogleda na nedokončano stavbo s himalajskimi bori.
• Dva kotička za posedanje, manjšega na terasi in večjega pod vrtno pergolo. Prostora za posedanje sta povezana s potjo (stopalni kamni v trati), v sredini pa je prostor za otroško igro.

Vzdolž zimzelene zasaditve se pojavi ob novem prizidku zasaditev okrasnih stebrastih japonskih češenj. Na nasprotni strani pa je linija kroglastih rdečelistnih javorjev.

Osrednji prostor vrta ostaja travnat, kar omogoča enostavno vzdrževanje s košnjo in odprt prostor za počitek in igro.

vrtzimz.jpg