Ste se kdaj vprašali, kam gredo manjkajoče nogavice? Zakaj vsi pari nogavic že v prvi vrsti ne pristanejo v pralnem stroju? Kako razvrstiti nogavice istega dizajna, a različnih velikosti? Odgovor na zastavljena vprašanja in še več vam ponujamo v nadaljevanju!

Pranje nogavic v mrežasti vreči za perilo

Želite preprečiti, da bi se nogavice izgubile že pred postopkom pranja v pralnem stroju? Vse umazane nogavice takoj odložite neposredno v posebej pripravljen prostor za odlaganje umazanih nogavic – mrežasto vrečo za perilo. Vrečo imejte zraven košar za belo in črno perilo, tako da ne bo dvoma, čemu izključno je namenjena. V vrečo naj svoje nogavice odložijo tudi drugi družinski člani, vključno z otroki. Ko je vreča polna, jo skupaj z nogavicami položite v pralni stroj in operite. Tako boste preprečili, da bi se drobne otroške nogavice zataknile v odtočno cev stroja in jo zamašile, kar se zelo rado zgodi.

mrezasta_vreca_za_nogavice.jpg

Pare nogavic spnite s ščipalkami za perilo

Druga možnost je, da pare nogavic spnete skupaj z majhnimi ščipalkami za obešanje perila, preden jih položite v pralni stroj in operete. Čeprav bodo pari zagotovo ostali skupaj, pa je to bolj glasna rešitev, saj bodo ščipalke med vrtenjem bobna stroja najverjetneje povzročale malo več hrupa. Kljub potencialnemu hrupu pa je prakso vredno preizkusiti, ker je zelo učinkovita − odvisno od tega, kje v domu imate nameščeno pralnico in kdaj perete perilo.

Kupite različne tipe/barve ali pa le en tip nogavic

Za svoje otroke kupite drugačne nogavice, kot jih nosite vi. Za svojo hčerko denimo kupite kratke nogavice rožnate ali druge živahne barve, ki segajo do gležnjev in so okrašene s pravljičnimi motivi. Namesto različnih izberite raje iste pare v isti barvi in z istim vzorcem. Za sina pa recimo kupite več parov belih nogavic s sivimi prsti in petami. Po drugi strani si lahko za vse družinske člane (tudi zase) omislite le en tip nogavic: enobarvne mornarsko modre nogavice, na katerih je napisana številka noge – lastnika nogavic boste našli na podlagi številke. Tudi če na nogavicah ni napisane številke noge, bo organizacija enobarvnih nogavic mnogo lažja in bolj praktična.

organiziranje_nogavic_2.jpg

Vsak par nogavic označite s pikami

V roke vzemite trajni flomaster, ki ga ne morete sprati z detergentom in toplo vodo, ter z njim v notranjost vseh nogavic, namenjenih najstarejšemu otroku, narišite majhno piko. Nogavice za drugega otroka označite z dvema pikama, svoje nogavice s tremi pikami in tako naprej. Tako boste kmalu videli, kateri par nogavic pripada komu.

V pralnico postavite košaro za zbiranje manjkajočih nogavic

Izgubljene nogavice se pogosto čez čas ponovno najdejo na najbolj nepričakovanih mestih, zato nima smisla, da nogavico takoj vržete proč, če ne najdete njenega para. V pralnico raje postavite posebno košaro, v katero boste metali vse sproti najdene nogavice, ki nimajo para. Nogavice shranjujte v pralnici, saj nikoli ne veste, kdaj boste po naključju našli manjkajoče pare.