Pozimi so okna in prezračevalni sistemi v starejših stavbah lahko vir velike izgube toplote, zato so nova okna Climawin izjemna pridobitev. Okna Climawin imajo tudi funkcijo samodejnega hlajenja, kar poleti znižuje stroške hlajenja, s tem pa so nova okna primerna za vsa podnebja.

climawin1.jpg

Kako deluje nova tehnologija

“Okna so vir velike izgube toplote v stavbah. Testi so pokazali, da okna Climawin izboljšajo energijsko učinkovitost od 18 do 24 odstotkov,” je pojasnil Brian O’Brien, predstavnik Solearth Ecological Architecture. Nova okna so bila razvita v konzorciju sedmih projektnih partnerjev iz štirih držav - Danske, Nemčije, Irske in Portugalske, razvojna sredstva za projekt Climawin pa je zagotovila Evropska unija. Visoko zmogljivo okno ima mnoge tehnološke prednosti pred današnjimi tehnologijami, saj vključuje učinkovito toplotno izolacijo, nastavljive zračnike za vstop zraka, dve plasti stekla, zračne filtre, integrirano elektroniko in brezžično povezavo s tipali, razporejenimi po sobi.

climawin.jpg

Globalna poslovna priložnost

Razvoj tehnologije je potekal tri leta in je zdaj na voljo pri treh projektnih partnerjih. Okna Climawin bodo na evropskem trgu na voljo konec leta 2014. Prav tako bodo proizvajalci oken od konzorcija lahko kupili licenco za uporabo nove tehnologije. Trg za Climawin tehnologijo se odpira tudi v Združenih državah Amerike, Kanadi in Rusiji. Michael Jennings, predstavnik Evropske komisije je dejal: “Climawin dokazuje, da malo ogljika lahko prinaša velike poslovne priložnosti za srednja in mala podjetja, ki predstavljajo hrbtenico evropskega gospodarstva. Razvoj tovrstnih tehnologij bo potrošnikom in podjetjem prinesel znižanje stroškov energije. Evropska unija bo v programu Horizon 2020 podprla še kopico podobnih projektov.”

climawin2.jpg

O sistemu Climawin

Climawin je napreden rekuperacijski sistem, razvit v konzorciju irske družbe Solearth Architecture, nemškega Rauh Fenesterbau, danske družbe Horn Vinduer ter inštuta Fraunhofer Institute na univerzi v Aalborgu ter portugalskega oddelka za elektroniko na univerzi v Minhou. Projektni partnerji so prejeli 1,4 milijona evrov evropskih sredstev za izvedbo projekta. Projekt Climawin je bil sprva namenjen starejšim stavbam v renovaciji, kjer so učinkoviti prezračevalni sistemi redki. Zaradi zmožnosti optimizacije kakovosti zraka v notranjosti ter toplotne učinkovitosti je Climawin okno lahko dobra pot do varčne pasivne hiše.

Ventilacijska okna Climawin bodo v Evropi na voljo proti koncu letošnjega leta v leseni, leseno-aluminijasti ter aluclad različici. Proizvodnja bo potekala na Danskem in v Nemčiji. Konzorcij pa že zdaj ponuja možnost nakupa licence za uporabo tehnologije Climawin.