Zeleno je zdravo

Bolj globoka ko je barva, več beta karotena vsebuje. Ohrovt ima močne antioksidacijske in protivnetne lastnosti. Njegova temno zelena barva kaže, da je bogat vir železa, kalija in kalcija ter vitaminov A in C. Ohrovta poleg tega ni težko gojiti doma, saj hitro vzklije.

Gojenje ohrovta

Ohrovt spada med kapusnice, tako kot na primer zelje. Ko se poletne vrtne rastline poslavljajo, je čas, da začnete razmišljati o setvi ohrovta, saj ta najbolje raste v hladnejših mesecih. Takrat ima tudi boljši okus. Ker je trdoživ in odporen, uspeva tudi v pogojih, ki niso idealni. Preden zasadite sadike na vrt, zemljo obogatite s kompostom. Sadike naj bodo približno trideset centimetrov narazen.

kale_stemmed.JPG

Ker ohrovt potrebuje veliko hranil, ga vsakih nekaj tednov ''nahranite'' z dušikovim gnojilom, da ostane zdrav in lepo raste. Za večje liste in boljšo odpornost proti škodljivcem in boleznim lahko tekoče gnojilo obogatite s hranilno raztopino iz morske trave. Za dobro rast je pomembna tudi redna oskrba z vodo, zato poskrbite za zalivanje, kadar ni dovolj dežja, da bodo listi mehki in sočni. Mulčenje s senom lucerne pomaga zadrževati vlago in odganjati plevel.

Ne prepustite ga škodljivcem

Ohrovt včasih napadejo ličinke ali uši. Prst, ki je bogata s hranili, ga bo pomagala ščititi, saj rastline v stresnih pogojih oddajajo elektromagnetne impulze, ki privlačijo insekte. Z izboljšanjem kakovosti zemlje boste torej nekoliko zmanjšali možnosti za napad škodljivcev.

kale3.jpg

Nad ohrovtom lahko razprostrete tanko mrežico, ki bo preprečila moljem, da bi nanj izlegli ličinke. V bližino zasadite rože, kot so kozmeja (Cosmos), grobeljnik (Alyssum) ali kapucinka (Nasturtium), ki bodo privabile koristne žuželke, ki bodo varovale pridelke. Te privabljata tudi peteršilj in koriander, ko cvetita. Če vam škodljivci vseeno uidejo izpod nadzora, jih popršite z milnico, ki je biološko razgradljiva.

Ko pride čas žetve, najprej potrgajte liste na spodnjem delu rastline, tako da bodo zrasli še na vrhu. Mladi, sveži listi so bolj sočni, zato so okusni tudi surovi, medtem ko so starejši listi po navadi okusnejši dušeni ali kuhani na pari.