Kakovostna izolacija

Na razpolago imate tri osnovne tipe izolacijskih materialov: izolacija iz kamene in steklene volne, izolacija iz celuloze ter izolacija iz poliuretanske pene. Izolacija iz steklene volne je najcenejša in najpogosteje uporabljena, primerna pa je predvsem za izoliranje ostrešja. Obenem je tudi energijsko najmanj učinkovita, saj ima v sebi številne vrzeli, pogosto pa je tudi slabo nameščena. Okolju prijazna izolacija iz celuloze je po drugi strani boljša izbira, če ne celo najboljša na trgu. Narejena je iz stisnjenega recikliranega papirja, ki je obdelan z borovo kislino. Najdražja je tretja možnost, izolacija iz pene, saj jo lahko nanesete zelo natančno, ker se pena med nanosom razširi in zapolni vse špranje.

primerjava_izolacije_iz_steklene_volne_in_celuloze.jpg

Energijsko varčna okna in vrata

Poleg čim debelejšega sloja izolacije, ki je osnova za energijsko varčen dom, v novo hišo vgradite tudi energijsko učinkovita okna in vrata. Okna in vrata namreč ne oblikujejo samo estetskega videza zgradbe, temveč prispevajo tudi k zmanjšani ali povečani porabi energije v domu (toplotna zaščita) in ščitijo pred hrupom. Zaradi tega izberite okna z dvo- ali troslojno zasteklitvijo in okna, ki so premazana z nizkoemisijskimi (low-e) nanosi. To so izjemno tanki in za oko nevidni kovinski oksidi ali polprevodniški filmi, ki zmanjšujejo emisivnost površine. Steklo s takim nanosom deluje nekako kot sončna past. Nanos je občutljiv za mehanske dražljaje, zato je nanesen na notranji strani šipe, lahko pa je tudi na notranjih straneh obeh šip, s čimer proizvajalci še dodatno izboljšajo toplotni upor takega stekla.

energijsko_ucinkovita_okna_in_vrata.jpg

Ogrevanje in hlajenje doma

Pri gradnji nove hiše boste imeli največje stroške z vgradnjo sistema za ogrevanje in hlajenje doma. Zato kupite kakovostni sistem za ogrevanje, prezračevanje in hlajenje ter izkoristite obnovljive vire energije. Značilnost varčnih hiš, predvsem pasivnih hiš, je v tem, da za ogrevanje ne uporabljajo fosilnih energentov, temveč obnovljive vire. Ker pri tem ne prihaja do izgorevanja fosilnih energentov, boste tako tudi znižali izpuste ogljikovega dioksida v ozračje, ki bi jih proizvedli z ogrevanjem na plin ali kurilno olje. Priporočamo vam, da najprej naredite načrt, s katerim boste zmanjšali potrebo po ogrevanju ali hlajenju. Strateško lahko denimo postavite spalnice in jih namestite na severno stran, investirajte pa tudi v kakovostne gradbene materiale in komponente.