Kateri material je torej najbolje izbrati? V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj dejstev, ki vam bodo pomagala, da se lažje odločite, kako boste obrobili vrtne gredice, zelenico, drevesa ali druge elemente v okolici doma.

Krajinska obroba iz kamna

Obroba oziroma meja vašega vrta je lahko izdelana iz kamna, ki bo v območju pričaral rustikalni stil. Rezanje kamna običajno zahteva posebna orodja in tehnike, ko obrobo dokončate, pa bo ostala na svojem mestu še dolgo časa. Še posebno, če narezane kamnite plošče utrdite z zidarsko malto. Ena od glavnih slabosti uporabe kamna za obrobo pa je, da bosta skozi razpoke v njem hitro zrasla nadležen plevel in trava. Stroški takšne krajinske meje se razlikujejo glede na vrsto izbranega kamna, ki ga želite uporabiti. Peščenjak je relativno poceni, medtem ko so ravne kamnite plošče in prodniki − če jih ne naberete sami – dražji.

obroba_vrta_iz_kamnov.JPG

Meja iz plastike

Čeprav plastika ni ravno okolju prijazen material, je priljubljena tudi pri urejanju krajine. Je namreč lahka, poceni in enostavna za obdelavo, na voljo v različnih barvah in stilih, zato jo zlahka prilagodite različnim podobam, ki jim želite vnesti sodobni pridih. Izbirate lahko med prožnimi in togimi vrstami plastike. Vendar pa lahko plastično obrobo poškodujejo kosilnice, traktorji in plevel, če niste previdni. Čeprav je namestitev plastične meje enostavna in hitra rešitev, boste morda kmalu potrebovali celotno zamenjavo obrobe, saj zamenjava le nekaterih poškodovanih delov ne bo zadostovala.

Obroba iz opeke

Eden najboljših materialov, s katerimi lahko obrobite krajino, je zagotovo opeka. Gre namreč za trpežen material, ki je enostaven za obdelavo in ekonomičen, okolici vašega doma pa bo podaril tradicionalni značaj. Opečnate so lahko meje, vrtne poti, stene in med drugim obrobe zelenice. Kljub temu boste za pravilno namestitev opečnate obrobe vrta potrebovali več dela. Za razliko od plastične obrobe boste morali najprej ustvariti trdne temelje, na katere boste zlagali opeko, saj bo konstrukcija le tako ostala dlje časa na svojem mestu.

obroba_vrta_iz_opeke.jpg

Kovinska obroba

Dražja od ostalih materialov je obroba iz kovine, vendar je najbolj vzdržljiva in dolgoročna. Kovinske elemente iz poljubne vrste kovine lahko potisnete globoko v zemljo, za obrobo zelenice, vrtnih stez ali vrtne gredice pa lahko uporabite tudi raznovrstne kovinske okraske. S kovino boste v območje vnesli industrijski videz in kontrast, ki ga bodo omehčali naravni elementi. Za delo s kovino boste najverjetneje potrebovali posebna orodja in spretnosti za obdelavo materiala.