Večkrat so nas presenetili celo sosedski dogovori o skupnih snežnih frezah. Za nakup se tako zbere nekaj sosedov, ki si snežno frezo nato delijo za čiščenje praktično vse ulice. Čeprav nas je prvi letošnji sneg obiskal hitro, se je jesen kar nekako vrnila. Še pred začetkom prave zime vas zato seznanjamo s ponudbo snežnih frez podjetja Dilex. Snežne freze znamke Elektro maschinen, ki jih prodaja omenjeno podjetje, zadostijo različnim potrebam.

freze2.jpg

Vstopni modeli so namenjeni manjšim površinam – parkirnemu mestu, krajšemu dovozu, kakšni poti in podobnemu. Iz Dilexove ponudbe snežnih frez smo za preizkus izbrali skoraj diametralno nasprotje vstopnega modela STEm 6056, ki je sicer opremljen z motorjem s šestimi konjskimi močmi in 56 centimetrov širokim polžem za čiščenje snega. Na sneg smo se namreč odpravili s frezo STEm 13070 E, ki združuje praktično vse znanje razvijalcev podjetja Elektro maschinen. Ne odlikujeta je le izjemna moč in zmogljivost čiščenja snega – kot boste videli, nas je prepričala tudi bogata dodatna oprema, ki olajša in pospeši čiščenje snega.

Težji stroji so lahko v prednosti

STEm 13070 E je snežna freza, ki si jo boste želeli, ko boste naslednjič pred odhodom v službo čistili ponoči zapadli sneg. 70 centimetrov širok in več kot 54 centimetrov visok polž za čiščenje snega je na tem 120 kilogramov težkem stroju idealna kombinacija tudi za debelejšo snežno odejo. Pri snežnih frezah je kakšen kilogram več prej prednost kot slabost, saj težak stroj lažje zagrize v bolj zbit sneg. Pri lahkih frezah se rado zgodi, da ob preveč zavzetem čiščenju del snega dobesedno povozimo. Težji stroji pa v tem pogledu omogočajo boljši nadzor, zaradi dveh velikih koles tudi manevriranje ni oteženo. Obračanje freze sicer zahteva nekaj moči, vendar napor ni izrazit. Zanimivo je, da obračanje najtežje Dilexove freze s 135 kilogrami ni bistveno zahtevnejše od manjših modelov, ki so lahko celo več kot 50 kilogramov lažji.

freze3.jpg

Oprema, ki olajša delo

Kot smo nakazali v uvodu, zmogljivost čiščenja ni lastnost, ki bi pri frezi STEm 13070 E najbolj presenetila. Brez dvoma se lahko učinkovito lotimo čiščenja največjih površin, hitrejše delo pa pomeni, da je primerna tudi za kakšne nujne jutranje intervencije pred odhodom na pot. Dimenzije snežnih rezil pa še zdaleč niso vse, kar morate vedeti o določeni frezi. Elektro maschinen STEm 13070 E je opremljena s halogenskim žarometom, ogrevanimi ročaji in elektronskim vžigom.

Pomembni dodatki, ki olajšajo delo in razširijo možnosti uporabe. Posebno nas je prepričal tudi odličen izmet očiščenega snega, saj ga lahko ob najboljših razmerah (suh, sipek sneg) odmetavamo tudi petnajst metrov daleč. Vsakemu kupcu snežne freze nudi Dilex tudi bon za montažo in preizkus delovanja. Na servisu Dilexa v obrtni coni Komenda vam izkušeni delavci za 15 evrov napravo sestavijo in zaženejo, tako da je po prihodu domov praktično takoj na voljo za uporabo. Montaža sicer ni zahtevna in se je lahko s priloženimi navodili lotite tudi sami, manj veščim pa vseeno priporočamo profesionalno pomoč.

snegec_druga.jpg

Lopata in freza z ramo ob rami

Odmetavanje snega z lopato ni napačno in v pravih razmerah je lahko prijetna oblika rekreacije, skriva pa tudi nekaj romantike. V sončnem zimskem dnevu je lahko vihtenje lopate pravi užitek, sploh če vas na toplem čaka vroč čaj. Če ste se že kdaj soočili z nujnim čiščenjem dovoza z lopato, ko vas lovi čas, pa vam je jasno, da lahko idila kaj hitro zbledi. Delo s snežno frezo morda skopari z romantiko, je pa zato sneg popolnoma očiščen hitro in brez posebnega napora. Zato pravo delo, pa naj bo to v vetru, snegu ali ob bližajoči se uri odhoda, opravite s snežno frezo, z lopato pa počakajte na tisto mrzlo zimsko jutro in vroč čaj.