Izbor barv

Hladne barve, kot so modri, vijolični, beli in zeleni odtenki, bodo navidezno povečale majhen vrt, zato izberite zelenje, cvetlice in druge rastline v teh barvah. Izberite več nians iste barve in najbolj globok odtenek postavite v ospredje vrta, medtem ko svetlejše tone umestite v ozadje. V osredje vrta dodajte tudi nekaj toplih barv, na primer cvetlice z oranžnimi, rdečimi ali rumenimi cvetovi, saj z njimi ustvarite iluzijo večje razdalje.

Izkoristite višino vrta

Glede na to, da nimate velike površine, na kateri bi lahko vrtnarili, izkoristite vertikalni prostor. Omislite si brajdo iz vinske trte ali pa na sredino dodajte vrtne rešetke, ob katere prislonite rastline vzpenjavke. Pogled v vsakem primeru preusmerite navzgor, saj boste tako povečali območje. V ozadje vrta ob steno ali ograjo posadite bambus, kozmeje ali trto.

vertical_garden1.jpg

Vrtne poti

Oko lahko preslepite tudi z oblikovanjem vrtnih poti, ki so na začetku vrta širše, proti ozadju vrta pa se opazno zožijo. Zaradi različne širine poti bo namreč celo območje delovalo večje. Če želite, da je ozka pot videti še bolj oddaljena, naj bo vijugasta, izdelana pa iz drobnih kamenčkov. Kamenčki naj bodo na začetku vrta bolj drobni, proti koncu vrta, ki je bolj oddaljen, pa izberite malo večje kamenje.

Razgibane teksture

Če se v majhnem vrtu ne poigrate s teksturo, bo prostor videti dolgočasen in utesnjujoč. Zaradi tega posebno pozornost namenite ustvarjanju tekstur: odločite se za rastline s fino teksturo, majhnimi listi in cvetovi. Poiščite rastline z majhnimi pisanimi in zelenimi listi, ki niso simetrično razporejeni. V osredje vrta namestite še par rastlin z grobo teksturo, saj tako kreirate kontrast, kljub temu pa naj bodo središče vrta rastline s fino teksturo.

teksture_na_vrtu.jpg

Vrt okrasite z ogledali

Čeprav ogledala običajno niso del vrtov, lahko z njimi elegantno odsevate svetlobo in vrt vizualno povečate. Na steno ali vrtno ograjo zato preprosto obesite ogledalo s starinskim okvirjem, omislite pa si lahko tudi več ogledal, ki jih namestite po celi površini vrta. Poleg tega med rastlinje dodajte še fontano ali drugi manjši vodni vir, ki prav tako odseva svetlobo in doda globino.