Pladnji so izdelani iz različnih materialov, kot so les, kovina, steklo, keramika, srebro, medenina, plastika. Tudi oblike so zelo različne. Največ je pladnjev pravokotnih in okroglih oblik, sledijo ovalne oblike. Pladnji imajo običajno ročaje, nekateri imajo noge za podporo, drugi se spremenijo v mizice.

Kako do unikativnosti?

Unikatnih pladnjev je v trgovinah malo in če smo zahtevnejši ali če želimo pladenj po svojem okusu, ga lahko naredimo sami ali pa prenovimo obstoječ pladenj. Za prenovo pladnja lahko uporabimo različne tehnike, kot so slikanje, različne pozlate, mozaik, nanj nalepimo suho cvetje ali ga prenovimo v tehniki decoupage ali servietni tehniki.

pladenjprvi.jpg

Spoznajmo decoupage

Okraševanje predmetov z lepljenjem izrezanih motivov, pri katerem izdelek na koncu večkrat prelakiramo, je že zelo stara tehnika, znana pod imenom decoupage (izgovarjava »dekupaž«). Beseda izvira iz francoskega izraza decouper (razrezati, izrezati, izstriči). Na Kitajskem so na primer tako krasili lampijone in okna ter skrinjice za darila. V Evropi je ta tehnika doživela največji razcvet v 17. stoletju, ko so jo s pridom uporabljali evropski mojstri pri okraševanju pohištva, saj je bilo tedaj slikano pohištvo v modi. Ker je bilo slikano pohištvo drago in ga tudi ni bilo dovolj, so nekateri mojstri na pohištvo lepili izrezane motive. Da bi dobili mehak sijaj in tridimenzionalnost, so večkrat lakirali in sproti brusili plasti tudi do 30-krat. Tej tehniki so beneški mojstri, ki so oslikavali pohištvo in jim cenejša različica ni bila po godu, dejali kar »arte povera« – umetnost siromašnih. Tehnika ni nikoli zatonila, pozneje sta jo uporabljala celo Picasso in Mattise. V današnjem času najbolj poznamo različico, ki se je razvila iz decoupagea, kjer za lepljenje uporabljamo izrezane motive iz servietke, in ji rečemo servietna tehnika. Ta tehnika se od originalnega decoupagea razlikuje in je mnogo lažja ter manj zahtevna, razlika med njima pa je na izdelku očitna.

padenjadva.jpg

Različice tehnike

Decoupage ima več podob. Pri osnovnem decoupageu sličice lepimo na enobarvno podlago ali pa podlago pobarvamo z odtenkom ene barve. Najpogosteje se srečamo s klasičnim decoupageem, kjer naknadno okoli motiva nanesemo barvo v podobnih odtenkih, kot jih ima motiv. Optično tako motiv zmehčamo in mu damo tridimenzionalnost. Bolj zapleteni so slikani decoupagei, kjer vnaprej naslikamo ozadje, tako ima decoupage videz naslikane narave ali ambienta. Če želimo, da bo naša umetnina videti zelo stara, jo postaramo še s sredstvi za razpokanje ali pa predmetu damo oguljen videz.

Kaj potrebujemo za delo

Predmet, ki ga bomo dekorirali (iz lesa, stekla, kovine, keramike, kartona, platna, mavca). Izrezani motivi, ki jih bomo lepili: lahko so iz časopisov, revij, razglednic, fotografij, tekstila – ali posebna vrsta motivov decoupage, ki jih kupimo v art trgovinah. Pripomočki za izrezovanje: škarje, nožki. Lepilo, ki je lahko posebej za decoupage, ali lepilo za les, ki ga razredčimo, ploščati čopič za nanos lepila ali lopatica, gobica. Lak za zaščito. Fin brusni papir 800–2000 za brušenje in poliranje, če želimo, da ima slika tridimenzionalnost. Akrilne barve za slikanje podlage. Čopiči za slikanje podlage.

padenjfinal1.jpg

Način dela

Pripravimo ves potreben material. Pobarvajmo podlago z akrilnimi barvami. Pobarvamo lahko z eno barvo, lahko tudi niansiramo ali pa naslikamo ozadje, primerno motivu.
Izrežemo motive. Motive najlažje izrežemo s škarjicami z zaobljeno konico. Konico držimo nagnjeno na desno, tako da papir režemo pod kotom. Izrezane slike najprej zložimo v želeno obliko in to skiciramo na podlagi. Zelo trd papir in motive iz posebnega papirja decoupage potopimo v mlačno vodo za nekaj minut in jih nato popivnajmo. Nanesemo lepilo na podlago in ga enakomerno razmažemo. Lepilo nanesemo tudi na trše fotografije oziroma papir. Motiv pazljivo zalepimo na želeno mesto in iz njega izpodrinimo ves zrak. To storimo tako, da gremo s čopičem, namočenim z lepilom, iz sredine prek motiva in pri tem močno pritiskamo. Če lepimo motiv prek motiva, se mora vsaka plast prej posušiti. Da bo slika dobila tridimenzionalnost, jo moramo večkrat lakirati in brusiti (brusni papir 800) ter polirati (brusni papir 2000).  Na koncu še enkrat lakiramo.

Več v priročniku HOBI USTVARJANJE, Maja Matilda Remic.