Novost je, da pametne zavese delujejo brez baterij, elektrike ali operacijskega sistema, zato ne porabljajo energije. V mnogih energijsko učinkovitih stavbah so že vgrajene zavese in zastori, ki se odpirajo in zapirajo glede na svetlobo in toploto, ki ju prejmejo čez dan. Toda zavese, ki nastajajo v laboratorijih kalifornijske univerze, so še bolj preproste od teh sistemov za varčevanje z energijo. Delujejo namreč neodvisno, brez instalacijskih in zapletenih operacijskih sistemov.

Zavese so prevlečene s plastjo ogljikovih nanocevk, ki so prilepljene na plastično polikarbonatsko membrano. Ko nanocevke absorbirajo svetlobo in jo spremenijo v toploto, se plastična podloga razširi, zaradi tega pa se zavese samodejno razprejo in zaprejo pot toploti sončnih žarkov, ki prodirajo skozi okno. Pametne zavese so se že izkazale kot visoko občutljive in se odzovejo celo na nizko moč svetlobe, kar jim omogoči še večjo energijsko učinkovitost.

Raziskovalci menijo, da bi s pametnimi zavesami velike poslovne stavbe lahko v letu dni privarčevale polovico stroškov za klimatiziranje prostorov, iznajdba pa bi bila zelo koristna tudi za energijsko osveščene domove.