Vsako sajenje se začne z načrtovanjem in temu prilagodimo naše želje, če želimo, da bodo posajene rastline dobro uspevale in bomo imeli z njimi malo dela in veliko veselja. Pomembno je, da ob tem upoštevamo vse, kar nam bo prišlo prav pri pravilnem odločanju glede vrste in sorte. Tudi na majhnem vrtu ob hiši se rastni pogoji bistveno razlikujejo, kar lahko izkoristimo za sajenje številnih rastlin, tudi zahtevnejših. Navadno so takšna mesta ob stavbi ali drugje v zavetju, le poiskati jih moramo in izbrati ustrezne rastline zanje.

Velikost rastlin

Rastline potrebujejo svoj prostor, da lahko izrazijo tiste lastnosti, ki jih krasijo. Veliko drevo z dovolj prostora bo oblikovalo široko in odprto krošnjo, v skupini pa bo rast rastlin bolj pokončna. Ob načrtovanju in sajenju nas pogosto zavede majhnost sadik in jim zato namenimo manj rastnega prostora, kot bi ga rastline potrebovale. Največkrat je vzrok temu prevelika želja, ob tem pa spregledamo velikost, razraščanje koreninskega sistema, odpornost proti boleznim in škodljivcem ter vpliv mestnega okolja. Prvih nekaj let, dokler se rastline še razvijajo, tega ne bomo opazili, z leti pa lahko nastanejo težave in morda celo spor s sosedi. Seveda lahko poskušamo popraviti napako z rezanjem, vendar navadno s takšnim početjem pokvarimo videz rastline. Tudi oddaljenost sajenja od stavb in cestišča je treba upoštevati. Večina rastlin ni nevarna gradnjam, za rast oreha, hrasta, vrbe in topola pa je znano, da lahko njihove korenine poškodujejo temelje in cevi v tleh. Poleg tega ni nujno, da je rast koreninskega sistema radialna, pač pa je lahko močneje usmerjen v eno smer. Upoštevati moramo tudi, da zasedejo vsaj dvakrat več prostora, kot je velika krošnja.

md289_vrt_mabic_sajenje_4.jpg

Druge nevšečnosti

Padajoče veje zaradi loma, bolezni ali starosti lahko poškodujejo mimoidoče, če je drevo sajeno tam, kjer se gibajo ljudje in vozila. Škoda nastane tudi z drgnjenjem vej ob stavbo, senčenje pa lahko povzroči naselitev škodljivih organizmov, ki bodo pokvarili videz gradnje. Omeniti je treba še listje, ki lahko zamaši žlebove in ovira odtok vode.

Priprava sadilnega mesta

Sadilno jamo lahko izkopljemo že nekoliko pred sajenjem. Kjer talni pogoji niso najboljši, jih izboljšamo z ustreznimi dodatki. Velikost sadilne jame naj bo v težjih tleh nekoliko večja kot v lažjih, gnojenje pa prilagodimo temu, ali sadimo sadne ali okrasne rastline.

autumn_garden.jpg

Nakup potrebnega materiala

Za kopanje sadilne jame bomo potrebovali dobro lopato, poskrbimo pa tudi za oporo, nekaj dobre zemlje ali komposta in vrvico za privezovanje ob oporo.
Večje rastline, kot so drevesa in grmovnice, sadimo za daljše obdobje, zato moramo ves potek skrbno načrtovati. Nekaj let po sajenju se lahko sicer še premislimo in rastline presadimo na drugo lokacijo, kljub temu pa je bolje, da dobro predvidimo njihovo rast in vpliv na celoten bivalni prostor ter se tako na najboljši način izognemo poznejšim težavam.