Na svetu je vedno več kreativnih in inovativnih izdelkov, ki proizvajajo energijo iz vsakodnevnih aktivnosti, na primer ceste, ki ustvarjajo piezoelektrično energijo, in oblačila, ki za proizvajanje električne energije uporabljajo različne temperature, ki jih telo oddaja v majico. Te inovacije imajo potencial, da spremenijo svet.

es_pipe_waterwheel.jpg

Voda poganja mini turbine, te pa proizvajajo elektriko

Ena takšnih novosti je tudi poseben sistem za pipe ES Pipe Waterwheel, zasnoval pa ga je korejski inovator Ryan Jongwoo Choi. Izdelek preprosto vgradite v obstoječe cevi, kjer bo uporabljal pretok tekoče vode skozi cev za pogon mini turbin, le-te pa proizvajajo električno energijo. Neodvisen sistem ustvarja energijo vsakič, ko nekdo obrne pipo in odpre vodo, medtem ko se lahko pridobljena energija uporabi takoj ali shrani v priloženi bateriji za poznejšo uporabo.

es_pipe_waterwheel_3.jpg

Inovacijo lahko namestite na obstoječe cevi

Zajeto energijo se lahko uporabi za napajanje sijalk, ki jih imate lahko na vmesniku nameščene že med uporabo inovativnega sistema, prižgete pa jih s pritiskom na gumb. Izdelka ni težko instalirati na pipo, enostaven je tudi za uporabo. Proizvod se je sicer uvrstil med letošnje finaliste mednarodnih nagrad za oblikovanje IDEA (International Design Excellence Awards). Namestite ga lahko praktično na katero koli dolžino vodovodne cevi, kako to poteka, pa si oglejte v videoposnetku.