Ekološki center v Berkeleyu je pripravil seznam nekaterih najbolj uporabljanih zelenjavnih pridelkov in nasvete, kako jih ohranimo sveže dalj časa brez uporabe plastičnih vrečk. In če niste vedeli, vseh ni priporočljivo hraniti v hladilniku.

Korenje

Korenje najdlje vzdrži v vlažnem in hladnem prostoru. Odrežite liste, ki niso užitni, ter ga spravite v (najbolje keramično) zaprto posodo v hladilniku – zavitega v vlažno krpo ali potopljenega v hladno vodo.

Zelena, peteršilj

Postavite ju v plitev lonček ali kozarec vode na kuhinjski pult ali v hladilnik.

Jajčevci

Jajčevce pustite zunaj in jih ne operite, dokler jih ne boste uporabili.


Pesa

Peso operite, ji odrežite vrhove in jo shranite v odprti posodi, prekriti z vlažno krpo.

Brstični ohrovt

Če ga kupite na steblu, ga pustite na njem in ga shranite v hladilniku ali na hladnem mestu. Če je že obran, ga hranite v odprti posodi, prekritega z vlažno krpo.

Čebula, česen, šalotke

Ne shranjujte jih v hladilniku, ampak na temnem in hladnem mestu, po možnosti z dobrim prezračevanjem.

Paradižnik

Paradižnika nikoli ne spravite v hladilnik. Na kuhinjskem pultu ga lahko hranimo do dva tedna. Da pospešimo njegovo dozorevanje, ga damo v papirnato vrečko skupaj z jabolkom.


Zelje

Zelje lahko pustite na kuhinjskem pultu največ teden dni. Če zunanji listi venijo, jih odstranite. Ker zelje začne izgubljati vlago, ga čim prej porabite.

Krompir

Tako kot čebulo in česen ga hranite v hladnem, temnem in suhem prostoru, na primer v zabojčku v shrambi ali papirnati vrečki.

Radič, zelena solata

Radič hranite v odprti posodi v hladilniku, ki jo prekrijte z vlažno krpo, zeleno solato pa v predelu hladilnika, ki je namenjen prav za zelenjavo.

Celoten seznam nasvetov za hranjenje zelenjave in sadja si lahko (v angleškem jeziku) ogledate tukaj.