Mnoge med nami zapeljejo božična drevesca z izjemno dolgimi in gostimi iglicami, pa naj bodo naravna ali umetna. Dejstvo pa je, da je bolje izbrati drevesce, kjer je med vejami nekaj več »zraka« - le tako bo namreč dovolj prostora za girlande ter okraske. Seveda pa je pri drevescu pomembno tudi to, da je močno – le, če so veje dovolj močne, boste namreč nanj lahko obesili tudi večje in težje okraske, pod katerimi se veje ne bodo povesile.

jhttp://www.thinkstockphotos.com/

Popolna okrasitev

Izberite božično drevo, ki je vsaj pol metra nižje kot je razdalja med tlemi in stropom v vašem domu. Tako vrh drevesa ne bo zadel v strop, ko ga boste postavili v stojalo ter na vrh nadeli zvezdo. Drevo naj stoji en meter stran od sten, tako ga boste lahko z vseh strani enakomerno okrasili, pa tudi darila boste lažje položili. Če ste se odločili za naravno božično drevesce, ga prvi dan postavite in dobro zalijte, nato pa šele naslednji dan odstranite suhe vejice. Šele nato pričnite z okraševanjem. Stojalo drevesa nato prekrijte – zavijte ga v tkanino, ki naj bo enake barve kot dekoracija na vašem drevescu.

Naj je svetloba

Za lepo razsvetlitev pričnite lučke nameščati na vrhu drevesca, nato pa jih ovijajte proti tlem. Na vsaki višini jih najprej ovijte ob deblu, nato pa še bolj po robu oziroma proti zunanjemu delu vej. Najbolje je uporabiti tako lučke mešanih barv kot bele. Če želite, da bo drevo sijalo, uporabite vsaj 50 lučk za okrasitev 30 centimetrov drevesca, še bolje pa bo, če jih uporabite kar 100.

http://www.thinkstockphotos.com/

Okraski na polno

Težje in večje okraske morate namestiti na močnejše vejice, na spodnji del drevesca ter bližje deblu, lažje in manjše pa prihranite za konice vej. Posebne okraske, za katere želite, da so izpostavljeni, pritrdite na najbolj opazen del drevesca. Okraskov mora biti veliko – manj zelenega, kot vidite, bolje je. Prva tako je dobro, da je med njimi veliko klasičnih novoletnih bunkic, saj te čudovito odsevajo svetlobo lučk.

Končni detajli

Z obešanjem girland pričnite na vrhu drevesca. Obešajte jih v parih, tako da ena vedno visi nižje kot druga. Če boste uporabili svetleče »laske« iz folije, jih je najbolje narahlo oviti okrog celega drevesca. Girlande naj se usedejo na veje na polovici dolžine veje. Dodate lahko tudi večje in manjše umetne rože, ptičke in zlate vejice ter liste. Če ostane še kaj prostora, ga zapolnite s svilenimi pentljami.

http://www.thinkstockphotos.com/

Poskrbite za varnost

Če boste kupili naravno drevo, naj bo sveže. To pomeni, da iglic ni lahko odtrgati z vej in se ne prelomijo, če jih upognete med prsti. Spodnji del debla mora izločati smolo, če z njim udarite ob tla, pa ne izgublja iglic. Drevesu doma odžagajte nekaj debla, da bo bolje vpijalo vodo, nato pa ga dobro zalivajte, da bo ves čas vsebovalo dovolj vode.

Ko pa boste kupili umetno drevo, naj ima oznako, da je odporno na ogenj. To seveda ne pomeni, da drevo ne bo zagorelo, temveč zgolj, da se bo vžgalo kasneje. Drevo naj nikoli ne stoji blizu kamina, radiatorja ali prenosnega grelca.

http://www.thinkstockphotos.com/

Okraski naj ne bodo iz materialov, ki se zlahka vnamejo. Prav tako naj ne vsebujejo svinca, saj lahko kakšen okrasek manjši otrok tudi pogoltne. Temu se seveda izognite tudi tako, da so do višine, ki jo doseže otrok, zgolj veliki okraski, ki se ne razbijejo – s takšnimi bi se otrok lahko tudi porezal.

Če drevesce okrasite z »laski« iz umetnih materialov, je dobro pri tem nositi rokavice, saj nekateri dražijo kožo. Če imate doma živali bodite pozorni na to, da jih ne zaužijejo in če boste drevesce popršili z umetnim snegom, upoštevajte navodila proizvajalca ter poskrbite za dobro zračenje, da ne bi prišlo do draženja pljuč.

V bližini drevesca nikoli ne prižigajte sveč!

http://www.thinkstockphotos.com/

Ko odvijete darila, ves ovojni papir in pentlje čim prej odnesite v smeti. Embalaža je namreč nevarna za otroke in predstavlja nevarnost zadušitve.

Uporabljajte zgolj lučke, ki so namenjene uporabi na božičnem drevescu ter imajo oznako, da je njihova prodaja dovoljena v Evropi.

Pred namestitvijo lučk preverite ali so vsi kabli nepoškodovani. Če so poškodovani in so kontakti slabi, jih zavrzite. Kadar zamenjate žarnice, vedno uporabite tiste z enako močjo kot originalne.

Nikoli ne uporabljajte več kot enega podaljška – raje kupite daljšo verzijo z več vtičnicami. Za zunanjo razsvetljavo uporabite podaljške, ki jih je dovoljeno uporabljati zunaj.

http://www.thinkstockphotos.com/

Zunaj uporabljajte zgolj lučke, namenjene zunanji uporabi. Vtičnica naj ne bo nikoli na tleh, temveč jo dobro zavarujte pred vlago ter s pomočjo vrvice pritrdite tako, da ne leži na tleh.

Lučke vedno ugasnite zvečer, ko greste v posteljo, ter kadar odidete od doma. Lahko tudi kupite vmesnik za vtičnico s časovnico, da se bodo luči zvečer same prižgale in nato same ugasnile.

Otroci naj nimajo nikoli dostopa do sveč, vžigalic in vžigalnikov. Uporabljajte svečnike, ki so stabilni in se ne morejo prevrniti.

Kupite si alarmne naprave, ki vas bodo s piskanjem opozorile na dim.

Več zanimivih nasvetov na : www.marmelina.si