Mantre, usmerjene proti navlaki

Preden se lotite dela, morate najprej osvojiti mantre, usmerjene proti navlaki. Najprej morate oceniti, kaj v resnici zares potrebujete in česa ne. Vsak vikend si vzemite nekaj ur, da pregledate vaše stvari. Da vam ne bo dolgčas, za družbo prosite prijatelja. Med delom si zavrtite kakšno dobro glasbo in spijte kakšen kozarček dobrega vina. Stvari razdelite po kategorijah. V omari denimo dajte skupaj srajce, krila, hlače… Stvari, ki jih redno uporabljate, dajte v višino oči. Tiste, ki vam pridejo v poštev samo enkrat na leto, pospravite v klet ali na podstrešje. Delajte projekt po projekt. Šele ko končate z enim, se lotite drugega. Sicer ne boste opazili nobenega napredka in boste najverjetneje slej ko prej obupali.

img74l.jpg

Družinska soba

Organizacije družinske ali dnevne sobe se lotite z vsemi družinskimi člani. V njo vključite tudi otroke. Naj sortirajo svoje igrače na tiste, s katerimi se pogosto igrajo, in tiste, ki niso več tako zelo aktualne. Prve dajte v škatle ali predale, ki jih bodo lahko dosegli in sami odprli, ostale pa naj odnesejo v svojo sobo. Če se z igračami ne nameravjo več igrati, jih prodajte ali podarite. Kupite večjo omaro in vanjo pospravite stvari, ki so vam doslej ležale po tleh. Seveda le tiste, ki jih zares potrebujete. Račune in dokumente redno sortirajte oziroma arhivirajte. Sicer se vam bo nekajsekundno iskanje sprevrglo v pravo nočno moro, ko boste našli vse, razen tistega nujno potrebnega kosa papirja.

Garderobna omara

Vas vsako jutro pograbi bes, ko ravno tistega kosa oblačila, ki ste si ga zjutraj zaželeli obleči, nikakor ne najdete v omari, veste pa, da bi tam moral biti? Čas je za akcijo. Najprej ven zložite vse stvari in jih presortirajte. Nazaj v omaro naj gredo zgolj tisti kosi, za katere zagotovo veste, da jih boste še oblekli. Če vam kaj ni več prav, to odstranite iz vaše omare! Stvar podarite ali prodajte. Če stvari niste nosili že več kot leto dni, pomislite, zakaj. Če gre za obleko za posebne priložnosti, jo obdržite, če imate kostim s prekratkim krilom, se znebite krila, jakno pa obdržite. Pri izboru vam lahko zelo učinkovito svetuje prijatelj, ki vas dobro pozna in ve, kaj vam pristaja.

clothes_closet_de_clutter_007.jpg

Zimske stvari poleti pospravite v škatle in jih dajte v klet, pod posteljo ali na podstrešje oziroma jih, če imate dovolj veliko omaro, pospravite na njeno dno ali na vrh. Če si omaro delite s partnerjem, kupite obešalnike različnih barv (zanj in zase). Tako boste točno vedeli, kaj je vaše in kaj od vašega partnerja. V prozorne škatle pospravite manjše modne dodatke, spodnja oblačila, nogavice in podobno. Če so vam bolj všeč neprozorne, vzemite te, a jih označite, da boste vedeli, kaj se skriva v njih. Ne zapolnite vsakega prostega kotička omare, sicer bo delovala preveč natrpano. Pustite ji dihati.

Garaža

Garaža je pogosto prostor, kamor samo začasno odložite stvari, ki pa potem tam ostanejo zelo dolgo časa. Preglejte vse stvari in jih sortirajte. Zložite jih v škatle po kategorijah in škatle dobro označite. Dajte jih na police ali omare. Stvari, ki jih pogosto potrebujete, imejte na dosegu roke. Sezonske stvari, kot so kajak ali vrtna garnitura, pa dajte na vrh ali pod police ali omare. V steno zvrtajte nekaj lukenj, vanje namestite kavlje in nanje obesite orodje. Večje kose lahko tudi samo prislonite ob steno.