Jutri ob 18. uri javna predstavitev projekta

Javna predstavitev projekta Vrt.Bo, modularnega vrta za majhne površine, katerega avtorici sta arhitektka in scenografka Mojca Kocbek Vimos ter oblikovalka Anka Štular, bo v okviru razstave RogLab – tovarna, ki dela samo sebe potekala jutri, v sredo, 15. januarja, ob 18. uri v razstavnem prostoru na Bregu 22 v Ljubljani. Avtorici se zavedata, da sta samooskrba s hrano in pridelava ekološke hrane vse pomembnejši. Vrt.Bo so modularni vrtni zabojčki, prilagojeni majhnim površinam. Lahko jih namestimo na balkone, terase, na odprte površine v mestu in naseljih, kjer sicer primanjkuje obdelovalne zemlje.

vrtbo3.jpg

Modularno oblikovanje omogoča sestavljanje in združevanje enot glede na dane prostorske razmere. V vrtnih zabojčkih s pokrovom, vsak je velik 60 krat 30 krat 30 centimetrov, shranjujemo orodje ali opremo za vrtnarjenje in jih uporabimo za priročen stol, mizico, odlagalno površino ... Izdelek iz vlaknocementa in lesa je estetsko dodelan ter cenovno dostopen. Za tehnično dovršenost (vrtnine črpajo vodo iz zalogovnika na dnu posode, izkoriščene so lastnosti paropropustnega materiala) je bilo pomembno sodelovanje med avtoricama, agronomom in tehnologi. Pri projektu sta sodelovala podjetje Esal in Vrtnarstvo Breskvar.

vrtbo2.jpg

Na razstavi sodeluje deset prototipov

Razstava RogLab – tovarna, ki dela samo sebe na Bregu 22 bo na ogled še do 16. januarja. V produkcijskem centru RogLab je v prvem letu delovanja nastalo kar nekaj prototipov, njihova izdelava je povezala 43 oblikovalcev in oblikovalk, inženirjev, tehnikov, arhitektk in arhitektov ter umetnikov in umetnic. Na razstavi jih je predstavljenih deset: družabna igra SecondChance, projekt s 3D-tehnologijo tiskanja raZLOŽIhišo, kolesarska lučka in večnamenska kolesarska torbica Ecocycle, motorizirana kamera 4axCam, robot SonicPartner macro in plesoči risarski robotek za otroke, elektronska naprava Splittr, muzejski spominki Podobe Ljubljane in zložljivi quarterpipe za urbane športe.