Sodobna tehnologija ogrevanja se nam hitro splača, že zaradi varčevanja z energijo in privarčevanih stroškov. Za lastnike starejših hiš, ki želijo obdržati stare vire energije in jih povezati z različnimi obnovljivimi viri, obstajajo zanimivi koncepti ogrevanja. Hibridno ogrevanje je torej idealno za starejše stavbe.


Ogrevanje na različne energijske vire

Ogrevanje na olje skupaj s solarnim ogrevanjem je že skoraj klasika. Plinsko ogrevanje s solarnim in ogrevanje na peči s peleti? Brez težav! To nam omogoči tako imenovano hibridno ogrevanje, ki ne pomeni nič drugega kot to, da ogrevalna naprava uporablja različne toplotne vire. Takšen sistem ogrevanja ima že uvodoma nekaj prednosti: po eni strani lahko lastniki hiše še vedno uporabljajo stare energijske vire, večinoma olje ali plin, po drugi pa lahko ogrevanje korak za korakom razširjajo. To pa nam omogoči tudi ugodnejše postopno vlaganje v prenovo ogrevalnega sistema.

Preden se lotite postopne širitve sistema za ogrevanje, naj strokovnjak pregleda kotlovnico in preuči možnosti. Vsaka kombinacija ni smiselna za vsako gospodinjstvo, prav tako nima vsak lastnik hiše enakih interesov. Če nekdo prisega na sončno energijo, drugi pa si želi kamnin v dnevni sobi, je to vsekakor treba upoštevati pri načrtovanju. Solarne naprave, toplotne črpalke in kaminske peči so praviloma dovolj zmogljive za ogrevanje, ko pa niso dovolj, stopita »v akcijo« klasični plinski ali oljni grelnik. Vsak ogrevalni sistem je mogoče širiti postopno, toda pri tem vam je v pomoč, če so naprave, ki jih nameravate vgraditi, vnaprej načrtovane.


Lastna energija, pridobljena iz sonca

Sonce na žalost ne sije vsakič, ko ga potrebujemo. Za mnoge lastnike hiš s fotonapetonstno napravo na strehi je to splošno znano dejstvo neprijetno. Če bi hoteli uporabljati samo poceni sončno energijo, bi morali ogrevati hišo in uporabljati gospodinjske aparate le takrat, ko sončne celice obseva sonce, to pa seveda ni mogoče. Rešitev za to obljubljajo posebni solarni zbiralniki, ki v medzbiralnikih zbirajo elektriko iz fotonapetostne naprave. Energetski svetovalec vam bo priporočil, ali se vam nakup takšnih solarnih zbiralnikov splača.

Lastnikom, ki uporabljajo fotonapetostne sisteme, se iz sonca pridobljene energije kljub zagotovljeni odjemni ceni večinoma ne splača več prodajati električnim omrežjem. Namesto da kupujejo električno energijo za hišo po višji ceni, naj raje uporabljajo lastno energijo, pridobljeno iz sonca. Kolikor višji so stroški električne energije, toliko bolje se splača model za lastno uporabo. Tu pa pridejo do izraza solarni zbiralniki, s katerimi so lastniki hiš takoj samostojnejši. Energijo lahko uporabljajo tudi še zvečer, ko sonce ne sije več. Poleg tega pa veliko vlogo igra tudi neodvisnost od dobavitelja energije.


S solarnim zbiralnikom energijsko samostojnejši

Solarni zbiralniki pa se ne splačajo vedno, saj modeli z dolgo življenjsko dobo, ki traja do 30 let, stanejo do 15.000 evrov. Tistim, ki fotonapetostno napravo uporabljajo že dalj časa in energijo prodajajo v omrežje po zagotovljeni ceni, za katero petnajst let jamči država, se splača zbiralnik vgraditi šele po izteku tega obdobja. Če pa šele razmišljate o vgradnji fotonapetostnega sistema, potem se odločite za solarni zbiralnik, katerega stroške lahko znižate z nepovratnimi finančnimi spodbudami države. Tako lahko hišni lastniki uporabljajo samo svojo »čisto« elektriko, če pa jo že pridobivajo, lahko z zbiralnikom znatno povečajo delež lastne proizvodnje. Ob tem pa je treba paziti, da ima zbiralnik dolgo življenjsko dobo.