4K TV postaja resničnost

Že lanski CES je predstavil tehnologijo televizorjev 4K, letos pa je ta le še dozorela s še večjimi zasloni in mnogimi učinki. Tako Samsung kot LG sta se lotila razvoja ogromnih aparatov, ki vključujejo celo zaobljene zaslone, ki naj bi predvajali najboljšo sliko, kar jo je mogoče doseči. Druga podjetja razvijajo pomožno tehnologijo, ki bo omogočila, da bodo lastniki novih televizorjev lahko gledali filme v tehniki 4K, kot so konektorji HDMI 2.0, ki bodo omogočili polno resolucijo 4K – 60 okvirjev na sekundo.

ces5.jpg

 

Pametni dom

O pametnih hišah govorimo že skoraj dve desetletji, toda šele pred kratkim je to področje postalo resnično zanimivo. Izdelki, kot so Nestov termostat in dimni alarm, številne nove pametne sijalke in druge domače naprave, povezane z internetom, nam končno dajejo vpogled v to, kakšen naj bi bil pametni, v omrežje povezan dom.

ces1.jpg

 

»Nosljiva« tehnologija

Že desetletja nekatera podjetja predstavljajo neke vrste tehnološko modo, na primer senzacionalistični solarni bikini. Toda 2014 je leto, ko se bo nosljiva tehnologija dejansko uveljavila. Samsung je sicer neuspešno poslal na trg pametno uro z opremo Galaxy, a to ni ustavilo drugih podjetij, da ne bi preizkušala novosti v tej smeri. Na razstavi v Las Vegasu je mogoče videti manj ambiciozne in bolj specializirane naprave za sledenje vadbe, podobne Nike+Fuelbandu. Ne pozabimo na pametna očala, kot so Googlova, ki bodo na trgu letos, pričakovati pa je pregled specializiranih modelov pametnih očal s kamero kot Recon Jet in z internetom povezanih očal.

ces3.jpg

Z internetom povezani aparati

Zamisel o hladilnikih in drugih na internet priključenih gospodinjskih aparatih ni novost, toda podjetja, kot sta Nest in Philips, si prizadevata v smeri njihove resnične uporabnosti. V preteklih letih so se spletni servisi in aplikacije okoristili z osebnimi podatki, ta trend pa se danes prenaša na aparate, osebne naprave (sledilniki vadbe) in druge tehnične naprave, ki postajajo cenejše in uporabnejše. Če so priključene v omrežje (posebno tiste s senzorji), se njihova vloga še poveča. Ta zasnova se prenaša tudi na avtomobile; sodeč po govoricah naj bi Audi skupaj z Googlom razvil novo generacijo povezljivih avtov. V prihodnosti nas bo personalizirani internet z našimi podatki spremljal povsod: podatki v realnem času naj bi v mnogo čem izboljšali naše življenje.

ces4.jpg

Tiskanje v 3D-tehniki

Brez dvoma je tiskanje v 3D-tehniki v vzponu, vendar se sooča z dvema težavama: tiskalniki so dragi, tiskanje 3D-slik v objekte pa je precej obsežna naloga. Inovativna podjetja predstavljajo cenejše tiskalnike in skenerje za lahko uporabo, ki bodo omogočili cenejše tiskanje v tridimenzionalni tehniki, ter prispevala k razmahu te tehnologije v bližnji prihodnosti.