Feng šuj je znan po tem, da pomaga privlačiti zdravje, fizično in psihično stabilnost ter fluidnost na vseh področjih in dobro počutje. Pomen (veter in voda) skriva namen te umetnosti, in sicer tako, da nam v življenje prinese in/ali obnovi pretok energije. Tak način razmišljanja in življenja je nastal na Kitajskem okoli leta 4000 pr. n. št. Zelo pomemben del te umetnosti je energija či, ki je v nas in v vsem okolju okoli nas.

Energija či

Elektromagnetna energija, ki se pretaka skozi celotno fizično vesolje in v vsakem posamezniku, je lahko pozitivna ali negativna. V našem telesu kroži po meridianih, okoli glavnih energetskih centrov, čaker. Či ni omejen na naše telo, ampak na našo avro okoli telesa, ki je pri vsakem človeku drugačna. Ljudje, ki so bolj konservativni, naj bi imeli avro bolj ob telesu, tisti, ki so zelo privlačni za družbo, imajo bolj razširjeno avro. Duhovni učitelji pravijo, da ni nobene fizične bolezni brez vzroka, ki je vedno v naši avri. Zastoj energije nam kaže naše fizično telo. Energija našega telesa pa je lahko sprejemljiva glede na energijo našega trenutnega okolja. Na primer energija umirjene plaže ali energija v mestu, ko so največji prometni zastoji, vpliva na naše počutje. Seveda na promet ne moremo vplivati toliko, kot lahko vplivamo na domače okolje naše hiše, vrta, sob, vse do najmanjših kotičkov, kot je npr. delovna miza. Feng šuj je lahko razširjen na večje površine (parcele) ali na majhne detajle v samem prostoru.

plaza1.jpg

Jin in jang

Nobeno okolje ne more biti povsem dobro ali povsem slabo. Temna stran, energija jin, ki predstavlja žensko energijo, je enaka po pomembnosti, kot je svetla stran, jang, moška energija, ki prevzema akcijo. Svetla, moška je bolj delovna, medtem ko je jin umirjena energija. Naj naša energija deluje s harmonijo obeh teh strani, ki sta enakovredni v popolni harmoniji. Ti energiji delujeta medsebojno in ustvarjata spremembo. Noč sledi dnevu. Luna se umakne soncu. Poletje se umakne zimi, ki se nato spet umakne poletju. Tema postane svetloba. Feng šuj uči, da je treba ohranjati harmonijo med silama, preveč enega ni dobro.

Najboljše glede na smeri neba

Severna želva: Nujno je, da imajo stavbe zaščiten hrbet z objekti, kot je hrib, drevored, skale ali pa visoka ograja. Želva predstavlja vse, kar se nahaja za hišo, je podpora hiše in predstavlja črno barvo.

Zahodni tiger: Tiger stalno preži na svoj plen in zato je v sami razporeditvi okoli doma pomembno, da so drevesa ali okrasje na zahodni strani doma vedno manjše od tistega na vzhodni, ki predstavlja zmaja. Tako ima zmaj glavno vlogo pri odločanju in ne prihaja do nepredvidenih situacij, ki jih lahko povzroči dominanten tiger. Predstavlja žensko energijo jin in belo barvo.

Idealna lokacija: Najbolje je, da je ta del odprt, zasajen s travo ali nizkim rastjem. Predstavlja vitalno energijo doma, zavest, ki je na sredini in ve vse, ter zdravje.

Vzhodni zmaj: Energija či se po zemlji pretaka po zmajevih žilah. Na vrtu pa si v tem delu namestimo srednje visoko drevje. Najboljša lokacija se najde tam, kjer je zmaj. Predstavlja valovito krajinsko maso, polno bujnega rastja, s prijetnim zrakom. Zmaj je upodobljen z rdečo barvo, je simbol nesmrtnosti, ima moč transformiranja in predstavlja novo življenje, pomlad ter moško energijo jang.

Južni feniks: Feniks potrebuje za svoj polet prazen prostor, zato je pomembno, da ima hiša odprto dvorišče. Vhod na vrt naj bo zasajen z nizkim rastjem. Feniks predstavlja rdečo barvo.

http://www.thinkstockphotos.com/

Okolje je zrcalo človeka

Kaotičen dom je zrcalo lastnika, ki se je znašel v obteženem počutju, ki trenutno jemlje življenje negativno. Urejenost določenih prostorov nam lahko pove, kako človek deluje na določenih področjih življenja in katere vrline ima razvite. Kuhinja in kopalnica predstavljata vrlino bogastva, dnevna soba predstavlja harmonijo človeških odnosov. Se pravi, ko spremeniš svoje okolje, se povezano s tem spremeni tudi tvoje življenje. Včasih se za skeptike ne najde fizične razlage za energijo či, pa vendar je materija sestavljena iz atomov in molekul, ki prostemu očesu niso vidne. Tudi fizikalni zakoni se že spreminjajo.

Spajanje z okoljem

Feng šuj obravnava oblike pozidanega okolja. Stavbe se ne ocenjujejo kot ločene enote, temveč sama skladnost z okoliškimi stavbami. Vertikalne črte poslopij večina ustvarjajo vogale, ki merijo drug v drugega. Najbolj neskladno je, kadar so vogali usmerjeni neposredno v druge stavbe. Nekatere stavbe imajo t. i. »strupene puščice«, usmerjene v sosednje stavbe. Taki slabi vplivi se izničijo z drevesi in delno z uporabo stekla. Poslopja, ki stojijo drug zraven drugega, naj imajo enaka razmerja, kar je najbolj uravnotežen primer gradnje.