Rastline posadite v vsestranske cvetlične lončke, vedra, manjše sode ali druge premične posode, ki jih lahko doma izdelate tudi sami. Posode lahko postavite na balkon, (strešno) teraso, dvorišče, okensko polico ali ne nazadnje zaprt prostor z zadostno količino naravne svetlobe. Rastline zlahka premaknete na drugo mesto, kar pomeni, da imate več možnosti za oblikovanje vrta in razporeditev različnih sort.

prednosti_gojenja_rastlin_v_posodah.jpg

Prednosti vrtnarjenja z rastlinami v posodah

Obstaja nekaj vrst rastlin, ki niso najbolj primerne za gojenje v vrtni zemlji, so pa idealne za gojenje v posodah. Tako lahko posadite več različnih sort, ki zahtevajo drugačno zemljo, na primer bolj ali manj kislo prst, in jih postavite eno zraven druge. Zaradi manjše površine zemlje v lončkih okoli rastlin ne bo veliko plevela, zato ne boste potrebovali težkega vrtnega orodja in opreme, saj bo vzdrževanje minimalno.

Za rastline v posodah je enostavno skrbeti, zato so odlične za vsakogar: od otrok in starejših ljudi do oseb z omejeno mobilnostjo. Posode z vsebino po potrebi zlahka prestavljate naokoli, ko se menjajo letni časi, in jih vzamete s seboj, ko se selite. Glede na potrebe rastlin lahko posode premaknete na sončno lokacijo ali v senco oziroma jih preuredite glede na osebni okus.

prednosti_gojenja_rastlin_v_posodah_3.jpg

Nadziranje rasti invazivnih rastlin

Mnoge rastline so invazivne in lahko zavzamejo ves vrt, ko se enkrat razrastejo, denimo bambus, zato jih raje posadite v velike posode, kjer boste brez težav nadzorovali njihovo rast. Rastline v posodah bodo tudi manj verjetno napadli škodljivci in rastlinske bolezni, v primeru poškodbe ali nagnjenosti k boleznim pa okuženo rastlino lažje enostavno izolirate in s tem preprečite širjenje bolezni ali škodljivcev na sosednje rastline.