Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako v življenjski prostor vnesti več svetlobe in uživati v toplejšem in vedrejšem okolju.

Najdite temna mesta in kotičke

Če že dalj časa živite v svojem stanovanju, je mogoče, da ne opazite več temnejših kotičkov, ker ste se nanje že navadili. Sprehodite se po domu in preglejte, koliko naravne svetlobe doseže vsako sobo. Mogoče je tudi, da določena barva zidu ali kos pohištva ustvarjata senco ali dajeta prostoru temačen videz. Takšen problem enostavno rešite tako, da steno prebelite s svetlo in optimistično barvo ter zamenjavo pohištva; temne kose pohištva prestavite v bolje osvetljen prostor.

 

Kombinirajte barve

Če ugotavljate, da v vašem domu manjka topline, mešajte nevtralne barve z belo. Kombinirajte na primer barvo kave, kamelje dlake, bledo sivkasto in rjasto z belo barvo. Te se odlično skladajo s temnim podom in vrati ter težkim lesenim pohištvom.

Temne površine kombinirajte s svetlimi

Če je vaša sanjska kuhinja temne barve, ni potrebe, da prostor deluje mračno. Pomembno je samo, da so zgornje površine v svetlih barvnih tonih. Kuhinja zaradi tega deluje bolj zračno, vi pa uživate v temni barvi omaric, ki ste si jo želeli.


Temni stropovi z vgrajenimi lučmi

Temni stropovi lahko zelo potemnijo vsak prostor, vendar lahko to težavo preprosto rešite z majhnimi vgrajenimi žarnicami – halogenkami ali led-lučkami. Razporedite jih tako, da osvetljujejo pomembne površine, kot je na primer delovni prostor, ter vgradite posebno stikalo, s katerim jih uravnavate po potrebi.

Dobra razsvetljava v kuhinji

Imate vtis, da je kuhinja temačnejša, kot bi lahko bila? Dodajte lepo visečo razsvetljavo, kot je lestenec v nizu, ki osvetli želeni del prostora. To je lahko delovna površina ali prostor za obedovanje. V vsakem primeru naj bo to kotiček, kjer preživite največ časa v kuhinji, da si ne pokvarite vida.


Spalni prostor z nekaj sijaja

Temnejše pohištvo, barva zidu ali posteljnina v spalnici – pravo zatočišče, menijo nekateri. Toda tudi spalnemu prostor je treba podariti nekaj sijaja. Dovolj je, če uporabite manjše svetilke, na primer pod policami ali omaricami, in dobili boste dovolj svetlobe za svoje »obrede« pred počitkom. Če radi berete v postelji, je obvezna dobra razsvetljava nad posteljnim vzglavjem ali ob njem.

Kontrasti v spalnici

Ne glede na to, kako radi imate temne barve, ker vas privlačijo s svojo dramatičnostjo, je nujno uravnoteženje. Če so zidovi temni, uporabite svetlo posteljnino ter na tla položite preprogo svetlejših barv. Spalnica je verjetno edini prostor v stanovanju, v kateri je lahko vse urejeno po vaši meri, vendar upoštevajte, da vas zgolj mračni toni ne bodo sprostili.


Kje uporabimo temne barve?

Ni treba, da se temnih barv izogibamo, vendar je treba znati izbrati najboljše površine zanje. Uporabite tiste zidove, do katerih prodira največ dnevne svetlobe ali pa imajo okna. V takih primerih lahko izberete celo zelo temne nianse. Tako prostor dobi prefinjen videz, ne da bi izgubili nujno potrebno svetlobo.