Vrata naj dobro tesnijo

Skozi vhodna vrata v naš dom pride največ zraka. Zaradi svoje velike površine pa so ta tudi največji vir za morebitno neželeno uhajanje. Če imate doma še kaka vrata, ki vodijo na zunanji prostor in ki ne tesnijo dobro, boste zelo težko hladili oziroma ogrevali zrak, saj se bo ta "zahvaljujoč" dvema odprtinama zamenjal že v slabi uri.

housewindowsa.jpg

Zato je zelo pomembno, da kupite kvalitetna in energijsko učinkovita vhodna vrata, odporna proti vremenskim nevšečnostim, ki bodo vaš dom naredila prijetnejši za bivanje. Poskrbite tudi za kvalitetna balkonska vrata oziroma vrata, ki vodijo na zunanji prostor. Pazite, da kupite takšna, ki imajo dobro izolirano steklo.

Kako ugotoviti (neželeno) uhajanje zraka?

Če želite preveriti, kako dobro tesnijo vrata in okna, jih vsa zaprite in poglejte, če se ob robovih vidi svetloba. Če se, potem imate velik prepih. Zatem sezite z roko ob robovih. Čutite prepih? Če ga, potem ukrepajte. Morebitno (neželeno) uhajanje zraka lahko odkrijete tudi tako, da prižgete dišečo palčko, jo vodite ob robovih ter pogledate, kam gre dim.

A tudi, če odkrijete, da imate prepih, ne skrbite. Vrat in oken vam namreč ni treba menjati v vseh primerih. Včasih je dovolj že samo, če jih boste izolirali s peno ali drugim izolantom. Če se na to ne spoznate, pokličite strokovnjaka.

img_20100915_114024.jpg

Preglejte tudi vse stike sten s stropi in tlemi. Če opazite razpoko, jo zatesnite z izolirnim sredstvom. Dobro izolirajte tudi vse odprtine ob inštalacijah, ki so speljane ven, kot je denimo zunanja enota klimatske naprave.