Nabiranje zemlje za nohti

Da se vam zemlja ne bo nabirala za nohti, nohte pred delom na vrtu potegnite po kosu mila. S tem jih boste zaščitili pred umazanijo. Ko boste z delom opravili, s krtačko odstranite milo in vaši nohti bodo bleščeče čisti.

Glineni cvetlični lončki

Nanose soli na glinenih cvetličnih lončkih boste odstranili, če jih boste poškropili z mešanico kisa, industrijskega alkohola in vode, nato pa podrgnili s plastično ščetko. Preden v lonček posadite rastlino, pustite, da se dodobra posuši.

Da boste vrvico za privezovanje rastlin vedno imeli pri roki, klobčič položite v manjši glineni lonček, konec vrvice pa potegnite skozi luknjico za odtok odvečne vode. Nato lonček obrnite na glavo in ga postavite na vrt. Vrvico boste vedno imeli pri roki!

img_3669.JPG

Manjši glineni lončki so izvrstni za zaščito mladih rastlin pred nenadnimi pozebami. Poveznite jih na rastlino z vrhnjim delom navzdol.

Če se vam je že kdaj zgodilo, da ste z zalivalno cevjo poškodovali rastline, potem je ta nasvet kot nalašč za vas. Ob kot gredice, ki jo nameravate zaliti, v zemljo zapičite 30 centimetrov visoko jekleno palico, na njo pa položite dva glinena lončka – enega obrnjenega z glavo navzdol, drugega pa z glavo navzgor. Vodilo bo preprečilo, da bi cev zašla na gredico.

Večji cvetlični lonček lahko uporabite tudi kot podstavek za mizico. Obrnite ga na glavo, nanj pa položite večji pladenj ali drugo ravno ploskev.

Nitka na kosilnici

Da se vam nitka na kosilnici ne bo zatikala ali strgala, jo, preden jo daste v kosilnico, poškropite z jedilnim oljem.

Namesto metra uporabite ročaj orodja

Če morate na vrtu pogosto kaj meriti, si merilnik s permanentnim pisalom narišite na daljši ročaj katerega od pogosto uporabljenih vrtnih orodij. Tako vam s seboj ne bo vedno treba nositi še metra.

Označba rastlin

Da vam vrta ne bodo "krasile" plastične vrečke s semeni, ki imajo z naravo bolj malo skupnega, rastline označite na bolj pristen način. Njihova imena s permanentnim pisalom zapišite na kamne različnih velikosti in jih položite na začetek gredice.

Boj z listnimi ušmi

Imate listne uši? Lahko se jih lotite z močnim curkom vode ali z insekticidnim milom. Ali pa uberete drugačno metodo. Okoli roke si ovijte širši lepilni trak (lepilo mora biti na zunanji strani!) in "napadite" neželene živalce. Ne pozabite seči pod liste, saj se tam škodljivci zelo radi zadržujejo.

Varčujte z vodo!

Ko parite ali kuhajte zelenjavo, vode ne zlijte v odtok, ampak z njo (ohlajeno, seveda) zalijte rastline. Presenečeni boste, kako dobro se rastline odzivajo na "zelenjavno juho".

draft_lens18544307module153420410photo_1316425647chamomiletea.JPG

Kava in čaj

Ostanke čaja in kavna zrna lahko uporabite za zakisanje zemlje. Še posebno hvaležni zanje bodo azaleje, rododendroni, kamelije, gardenije in celo borovnice. Dovolj je že nekaj kapljic vsak mesec, pa bo pH vrednost zemlje idealna za razvoj rastlin. S kamiličnim čajem boste tudi učinkovito preprečili, da bi se na rastlinah začele nabirati glive. S čajem enkrat na teden zalijte zemljo okoli rastline ali pa jo poškropite z njim.

Za sušenje zelišč uporabite avto

Nimate prostora za sušenje zelišč? Uporabite svoj avto. Na avtomobilski sedež položite časopisni papir, po njem razporedite zelišča, zaprite okna in vrata in zelišča se bodo posušila, kot bi mignili. Pa še avto vam bo izvrstno dišal.