Obstaja veliko različnih dizajnov; oglejmo si glavne lastnosti nekaterih izmed njih.

Drsna vrata

Drsna vrata so najbolj razširjena. Sestavljena so iz treh delov in so položena na nosilce. Odpiramo in zapiramo jih tako, da jih potegnemo po nosilcu. Zaradi tega zavzamejo zelo malo prostora. Po navadi jih uporabljamo pri kotnih samostoječih pršnih kabinah. Zelo lahko jih je tudi očistiti.

vratatus.jpg

Zaobljena vrata

Zaobljena vrata so idealna za majhno kopalnico, saj zavzamejo zelo malo prostora. Njihov videz je zelo eleganten. Tudi ta so idealna za kotne samostoječe pršne kabine. Po navadi se odpirajo navznoter. Zgoraj in spodaj so pritrjena na nosilce, kar jim zagotavlja večjo stabilnost in bolj udobno rokovanje. Zaradi ukrivljenosti je kabina prostornejša. Vrata je mogoče prilagoditi tako, da so bodisi na levi bodisi na desni strani.

Nihajna vrata

vratatus2.jpg

Nihajna vrata se odpirajo navzven. Lahko se odločite za 180-, 135- ali 90-stopinjski razpon odprtja. Zaprta vrata po navadi drži magnet. Nihajna vrata so primerna za velike kopalnice, saj je za njihovo odpiranje treba priskrbeti dovolj prostora. Videti so zelo sofisticirana, pa tudi v pršno kabino s takimi vrati je zelo lahko vstopiti. Nihajna vrata so lahko uokvirjena ali neuokvirjena.

Enopanelna vrata

Enopanelna vrata so v bistvu plošča, ki se odpira navzven. Namenjena so za samostoječe pršne kabine, ki so idealne za majhne površine, ki so premajhne za namestitev drsnih vrat. Če je kabina večja, lahko uporabimo dve združeni ploskvi. Urediti jih je mogoče tako, da se bodisi odpirata obe, bodisi samo ena.

51_o.jpg

Večkotna vrata

Večkotna vrata so idealna za kotne samostoječe pršne kabine. Zavzamejo zelo malo prostora, lahko pa jih namestimo tako, da se odpirajo na levo bodisi na desno stran.

Uokvirjena in neuokvirjena vrata

Okvirjena vrata imajo okvir iz aluminija ali kakega drugega kompozitnega materiala. Na voljo je ogromno inačic, tako da boste zagotovo našli takšna, ki se bodo ujemala z vašim kopalniškim dekorjem. Ob robovih se rada nabira voda, zato je treba ta del redno čistiti. Neuokvirjena vrata so novejši izdelek. Na steklo, ki ga je moč dobiti v različnih debelinah, je ponavadi pritrjen nosilec za brisačo. Neuokvirjena vrata so lažja za čiščenje in dajejo občutek prostornosti, kar je še posebno dobrodošlo v majhnih kopalnicah.

Izbira stekla

Steklo na vratih je tako lepo kot funkcionalno. Lahko je prozorno, motno, matirano, zatemnjeno ali s teksturo. Lahko je prava umetnina, ki veliko pove o vašem stilu. Debelina stekla je odvisna od strukturnih in oblikovnih dejavnikov. Debelina ni toliko pomembna pri uokvirjenih vratih, saj so ta postavljena v okvir in zato v njem tudi dobro zavarovana. Pri neuokvirjenih upoštevajte pravilo: debelejše in težje ko je steklo, bolj stabilno bo in lažje ga boste odpirali in zapirali. Prozorno steklo manjši prostor vizualno poveča, motno ali matirano steklo pa nudita več zasebnosti. Vrata s teksturo ali vzorcem nudijo zasebnost, obenem pa prispevajo k stilu kopalnice.

a8749d84_67d0_440d_9b80_527cccd6cf92.jpg

Vratni dodatki

Na vrata lahko namestite držalo ali nosilec za brisačo, ki je funkcionalna in atraktivna popestritev vaše kopalnice.

Izmera

Pri izbiri vrat pazite na ustrezno velikost (širino in višino). Izmerite jih šele po tem, ko je vsa kabina dokončana. Vedno izmerite vsaj dvakrat. Najprej izmerite širino od stene do stene na vrhu in na dnu odprtine. Zatem izmerite višino od roba pršne kabine oziroma kadi do želene višine vrat. Merite vertikalno na obeh robovih. Če kupujete nihajna vrata ali vrata, ki se odpirajo navzven, se prepričajte, da jih boste lahko odprli do konca. Z metrom pojdite na mesto, kjer nameravate pritrditi vrata in jih poskusite "zanihati".