Najbolj nepogrešljivo je božično novoletno drevo. Zadnja leta so vse bolj zanimiva naravna drevesa. Izberemo lahko sekano ali pa tako v loncu. Najlepše praznično drevo je vsekakor kavkaška jelka (Abies nordmanniana). Njene goste veje in dolge, mehke, temno zelene iglice, ki ne odpadajo, jo upravičeno uvrščajo na prvo mesto po priljubljenosti. Kdor se odloči za sekano drevo, mora izbrati pravi podstavek. Najprimernejši so podstavki, ki omogočajo namestitev različno debelih debel, ne da bi jih morali na spodnji strani obsekati. V prvih dneh porabi drevo veliko vode, pozneje, ko se žejne iglice napijejo vode, pa je poraba precej manjša. In kot že rečeno, kavkaška jelka ni samo lepa, njena prednost je tudi, da ji iglice skoraj ne odpadajo in da je ves čas enako sveža.


Vse bolj zanimiva so tudi drevesa v loncih. Marsikdo kupi drevo v loncu zato, da bi ga pozneje posadil na vrt, vendar pa uspeh tu ni zagotovljen. Drevesa, namenjena božično-novoletni okrasitvi, so izkopana tik pred transportom, porezanih in posekanih pa je tudi veliko korenin. Njihova prednost je, da ne potrebujejo podstavka in da so ves čas zelo lepa, a v nas se zato porodi želja, da bi jih po praznikih postavili na vrt ali jih v loncu na prostem gojili še naprej.
Če drevo kupimo le zato, da bi nam pričaralo praznično vzdušje, bomo več kot zadovoljni. V stanovanju ga imamo lahko toliko časa, kot bi imeli sekano drevo. Na voljo so različne vrste od srebrne smreke (Picea pungens) in omorike (Picea omorika) do kavkaške jelke (Abies normdanniana). Zelo redko naletimo tudi na skalno jelko (Abies lasiocarpa var. Arizonica), ki nas očara z mehkimi, srebrno modrimi do zelenimi dolgimi iglicami.

Če nameravamo božično-novoletno drevo posaditi na vrt, moramo izbirati med drevesi, ki so vzgojena v loncu in pri katerih je prst v loncu preraščena s koreninami. Tako drevo sicer ni namenjeno praznični okrasitvi in ga na prodajnem mestu ni v ponudbi prazničnih dreves, pa tudi njegova cena je precej višja. Da drevesa z bivanjem v stanovanju ne »zmedemo« preveč, ga smemo v toplem okolju zadrževati največ dva tedna. Postavimo ga na svetlo, vendar proč od kamina ali radiatorja ter ves čas skrbimo, da je prst v loncu rahlo vlažna. Preden ga odnesemo na vrt, ga za štiri do pet dni postavimo v hladno in svetlo garažo.

Če za božično drevo nimamo prostora ali se ga nam ne ljubi postavljati, si lahko privoščimo manjši iglavec. Postavimo ga v cvetlični lonček in ga poljubno okrasimo. Postavimo ga lahko tudi na mizo. Zanimive so različne kalifornijske paciprese (Chamaecyparis lawsoniana) z modro zelenimi (C. lawsoniana »Ellwoodii«) ali rumeno zelenimi iglicami (C. lawsoniana »Ellwoods Gold«). Sorta »Snow white« ima zelene iglice in belkaste konice poganjkov. Kot manjše novoletno drevesce lahko kupimo tudi kitajski brin Juniperus chinensis »Stricta« z modro zelenimi in mehkimi iglicami. Ti iglavci lahko odigrajo vlogo lončnice ali pa majhnega božično-novoletnega drevesca. So zanimivi, pa tudi zelo poceni.

Praznično drevesce pa je lahko tudi barvita lončnica, ki ji dodamo kakšen okrasek. Na prvem mestu po priljubljenosti je božična zvezda, predvsem njene sorte z rdečimi ovršnimi listi. To je lončnica za vsak žep, ki sodi v vsako praznično okrasitev, tudi če v stanovanju zanjo ni idealnega prostora. Za daljše uspevanje potrebuje svetel in hladen prostor (13 do 15 stopinj C), prija pa ji tudi pršenje s postano vodo. Zalivamo jo zmerno. Ob vsakem zalivanju se mora prst v lončku že nekoliko osušiti. V manj primernem prostoru je božična zvezda vsaj dva tedna zelo lepa.